Proteste ale angajatilor din sistemul sanitar, azi, la Bucuresti, in fata ministerelor Sanatatii si Muncii

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” a anunţat miercuri, 21 februarie a.c., că va continua programul de proteste deoarece Guvernul îşi menţine intenţia de creştere a salariilor de bază cu doar 15% şi refuză onorarea obligaţiei legale de a negocia. 

„Au pornit încă de astăzi, din toate colțurile țării, pentru a ajunge la protestul de mâine. Fiecare dintre aceste persoane dedică un număr de zile din viața lor pentru a LUPTA în interesul tuturor angajaților din sănătate. Ele fac parte din categoria celor care au decis să nu se lase amăgiți de încropelile guvernamentale, solicitând recompensa corectă a muncii în sănătate. (Au văzut și anul trecut rezultatele unor astfel de amăgiri, participând și la acțiunile de protest desfășurate timp de două luni.) Sunt exemple bune de urmat, dacă dorim o adevărată negociere a drepturilor noastre și să fim tratați cu demnitate!”, se arata intr-o postare pe pagina de facebook a Federatiei Solidaritatea Sanitara.

Intr-o alta postare se arata:

„Vă este cunoscut această poveste (care ilustrează de fapt o tristă realitate):

– Unii continuă protestele, solicitând creșterea salariilor reale

– În timp ce alții încearcă să vă convingă că vă este suficient cu cât au fost de acord ei?

– Unii ies la proteste cu miile, timp de luni de zile,

– În timp ce alții încearcă să vă lămurească că problema s-a rezolvat cu doar câteva sute de oameni în stradă?

– Unii protestează fără nici un interes politic, refuzând să facă jocurile de imagine ale politicienilor aflați la putere,

– În timp ce alții … au poziționări greu de înțeles din perspectiva intereselor angajaților din sănătate?

Este un „dejà vu”, bazat pe o repetare identică a ceea ce s-a întâmplat anul trecut (și în anul 2017 – pentru cine-și mai amintește).

Rezultatul a ceea ce a fost anul trecut l-ați văzut.

Dacă așteptați pasivi rezultatul a ceea ce se repetă în acest an există riscul să fie prea târziu.

La fel ca anul trecut, Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă protestele”.

Astfel, între orele 12.00 – 13.30 va fi pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, iar de la 13.30 la 15.00 sindicaliştii vor picheta sediul Ministerului Muncii. 

“Pichetările din faţa celor două ministere sunt ultimele acţiuni de protest pe care le desfăşurăm în stradă cu un număr redus de persoane. Ele vor fi continuate de «protestul din pauza de masă» (o repetiţie pentru greva generală) ce se va desfăşura în data de 29.02.2024 şi ultimul protest în stradă dinaintea grevei generale, respectiv mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va fi desfăşurat în Piaţa Victorie de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie)”, a precizat sursa citată. 

Sindicaliştii au adăugat că realitatea evoluţiei veniturilor salariale ale angajaţilor din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflaţia în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. 

“Dacă din valoarea inflaţiei scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25% devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaţilor din sănătate a scăzut cu 17,34%. O creştere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creştere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. În consecinţă, la momentul final al creşterilor salariale angajaţii din sănătate vor avea o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puţin 7,34% raportat la inflaţia de până acum. Acestei scăderi i se va adăuga evoluţia inflaţiei din perioada următoare (4,7% până la sfârşitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%”, au mai transmis sindicaliştii.

Ei susţin că indexarea salariilor cu rata inflaţiei necesită o creştere a salariilor cu 25%.