Radiologia pulmonară – soluție optimă în depistarea precoce a afecțiunilor pulmonare

Foarte multe dintre bolile localizate la nivelul plămânilor se dezvoltă fără o simptomatologie concretă, ceea ce înseamnă că depistarea acestora poate fi făcută doar cu ajutorul unor investigații de rutină. Radiografia pulmonară este principala examinare prin care se pot observa modificări structurale și funcționale la nivelul plămânilor astfel încât să poată fi conturat un diagnostic concret înainte ca boala să avanseze. Vino la Clinica Eminescu 100 pentru radiografie pulmonara Bucuresti!

Ce este o radiografie pulmonară?

Radiografiile reprezintă investigații imagistice ale organelor interne obținute prin radiații X. Acestea ajută la conturarea unei imagini structurale a plămânilor, a țesutului pulmonar, a vaselor de sânge și a cavităților pulmonare, care ajută medicul specialist să stabilească starea de sănătate a nivelului respirator. Aceste radiografii ajută la depistarea unor modificări interne care reprezintă risc de boală, în așa fel încât să faciliteze stabilirea unui diagnostic corect.

Cum se realizează?

Radiografiile pulmonare se obțin prin expunerea zonei de interes la un aparat care emite cantități ajustate de radiații X. În funcție de recomandarea medicului, aceasta se realizează cu vedere antero-posterioară sau cu vedere laterală. Fiecare dintre acestea generează o imagine diferită a plămânilor care pot fi folosite pentru a diagnostica afecțiuni variate.

Pacientul este poziționat în picioare, fie cu fața la aparat, cu umerii aduși în față, bărbia ridicată, cu mâinile poziționate pe șolduri sau în jurul aparatului, fie dintr-o parte, cu mâinile ridicate, pentru a putea examina zonele din extremitatea plămânilor. Înainte de radiografie pacientul va fi îndrumat să îndepărteze hainele care ar putea interfera cu examinarea, dar și orice obiect metalic, cum ar fi curele, bijuterii sau telefon.

În ce situații se recomandă efectuarea unei radiografii pulmonare?

Radiografia pulmonară se recomandă tuturor celor care au fost diagnosticați cu boli pulmonare în trecut, celor care prezintă o simptomatologie specifică, dar și celor care își doresc efectuarea unei examinări de rutină pentru a identifica orice eventual risc. O radiografie este mult mai eficientă, oferind mai multe detalii importante decât un consult de rutină, ajutând medicul să stabilească un diagnostic corect.

Ce informații obține medicul cu ajutorul unei radiografii la nivelul plămânilor?

Examinarea plămânilor prin metode radiologice ajută la vizualizarea în detaliu a întregului sistem respirator. Razele pulmonare conturează o imagine clară a plămânilor, bronhiilor, peretelui toracic, căilor aeriene, inclusiv traheea, dar și a structurilor osoase vizibile din proximitate, cum ar fi coastele, claviculele, articulația umărului. Totodată, o radiografie pulmonară poate reda informații esențiale și despre organele din vecinătate, cum ar fi inima și vasele mari, diafragma și nu numai.

Prin raze la plămâni se pot identifica anumite modificări de poziție ale organelor din cauza prezenței unor tumori, modificări de dimensiune, de formă sau circumvoluțiuni apărute pe suprafața plămânilor, dilatații ale bronhiilor, creșterea spațiului dintre plămâni, inima mărită, abcese pulmonare, prezența unui corp străin inhalat sau alte condiții medicale precum pneumonia lobară, bronhopneumonia, fibroză interstițială difuză, hiperinflația, hipertensiunea pulmonară etc.

Programează-te acum pentru radiologie pulmonară la Clinica Eminescu 100

Dacă vrei să efectuezi un consult pulmonar de rutină ori medicul ți-a recomandat să faci investigații amănunțite, vino la Clinica Eminescu 100. Aici vei fi întâmpinat de personal calificat care utilizează aparatură de ultimă generație pentru a oferi rezultate cât mai concrete. Tot ce trebuie să faci pentru a stabili o programare este să completezi formularul disponibil pe site cu datele solicitate și vei fi contactat în scurt timp pentru a confirma locul. Beneficiezi de o abordare profesionistă, promptitudine și rapiditate în oferirea rezultatelor, totul la prețuri accesibile pentru orice categorie de buget.

Ai grijă de sănătatea sistemului respirator prin vizite periodice la Clinica Eminescu 100!