Raed Arafat, despre situatia actuala in Romania. „Lockdown-ul este exclus”

„Pandemia nu s-a terminat, chiar dacă situaţia este una bună, stabilă. În situaţia în care apar focare ca urmare a deschiderii şcolilor, se vor lua măsuri de carantinare zonală, însă, în prezent, lockdown-ul este exclus”, a venit cu precizări secretarul de stat dr Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat într-o intervenție televizată că autorităţile se pregătesc pentru mult-discutatul valul 3 al pandemiei, în primul rând prin încercarea a-l evita. Medicul recomandă respectarea măsurilor până când vom ajunge în situaţia Israelului, de exemplu, cu destul de mulţi oameni vaccinaţi.

Și, dacă stăm strâmb și udecăm…. Drept, șeful DSU nu a spus lucrurile ieșite din comun, ci chestiuni care, la urma urmei țin de BUNUL SIMȚ, de modul în care fiecare se raportează la comunitate, la relația de respect recipoc:

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariţia valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măştii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment şi vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În acelaşi timp, văzând că suntem într-o situaţie relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulţi cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenţia tuturor că situaţia nu s-a terminat, poate să se înrăutăţească din nou şi din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinaţi, aşa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat, în intervenția sa.

„Există unele cifre care sugerează creşteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creşteri vertiginoase care să alerteze şi există alte cifre care arată o staţionare, un platou, aşa că urmărim situaţia şi acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localităţi mici, în Maramureş, în Timiş, am avut mai multe localităţi care au fost carantinate, pentru a opri creşterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie”, a mai explicat dr. Raed Arafat.

foto: ziare.com