Raport de activitate SALVAMONT ROMANIA pentru luna august 2020: 14 raniti au fost preluați cu elicopterele SMURD, iar 5 victime si-au pierdut viata

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice SALVAMONT au centralizat activitatea, pe luna august a anului 2020, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

Luna august a fost caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică intensă, cu un număr foarte de turiști pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistența de salvare montană la un nivel ridicat, zilnic, un număr de circa 700 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale și de intervenție din cca 110 de posturi și baze salvamont.

De remrcat, în această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 464 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 653 de persoane. Dintre acestea, 191 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar, 14 persoane, elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, 5 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.

Prin Dispeceratul Național SALVAMONT-Vodafone au fost primite, direct, 362 de apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, în cursul lunii august s-au primit 1.906 apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 1.364 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 542 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

Structurile SALVAMONT avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.

În cadrul celor 42 de structuri SALVAMONT din România, singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați.

„Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții chiar și în finalul sezonul de vară, în toate zonele din țară în care se practică intensiv sporturile montane de vară, pe traseele turistice, în bazele, posturile și refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective de salvatori montani dimensionate adecvat, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente.

Echipele salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național SALVAMONT( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile”, transmite președinetle SLAVAMONT Romănia, Cornoiu Sabin.

NU UITAȚI, MUNTELE ARE REGULILE LUI!!!