SA NU VA LIPSEASCA DIN ALIMENTATIE: Avocado- fructul-minune

Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala, clasificat cu floarea din familia Lauracee împreună cu camforul, scorțișoara și dafinul. Atât fructul cât și arborele sunt comestibile iar avocado se referă și la fructul acestui copac. Din fruct se face renumita pastă guacamole.

AVOCADO: Nutriționiștii consideră că e bine să îl incluzi zilnic în alimentația ta.
Trebuie știut că pe piața românească se găsesc două tipuri de avocado, în formă de pară sau rotund, cu o culoare verde și violet spre negru. Cu cât este mai copt, cu atât se închide la culoare. Fructele pot cântări între 100 g și un kilogram. Avocado conține vitaminele: A, C, D, E, K, B6, B12, grăsimi bune și 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

 Considerat un fruct-minune, avocado conține minerale precum: calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, mangan și altele.

Spre deosebire de alte fructe, avocado trebuie consumat cu moderație deoarece este un fruct bogat în calorii. Astfel că, poți consuma avocado chiar și de trei ori pe săptămână, însă nu mai mult de o jumătate de fruct pe zi.

Pentru 100 de grame de avocado – 167 calorii;

Pentru 200 de grame de avocado – 334 calorii;

Pentru 300 de grame de avocado – 501 calorii.

Specialiștii susțin că avocado conține, pe lângă grăsimi benefice și multe vitamine și minerale, cum sunt cele din gama B, vitamina C, E, K. De asemenea, conține și minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc. Un avocado conține mai mult sodiu decât o banană, respectiv 14% din doza recomandată zilnic, față de 10% cât conține o banană. Avocado conține 23% acid folic, care are un efect benefic asupra bolilor inimii și previne accidentul vascular cerebral.

  • În cosmetică:
  • Avocado se folosește pentru măștile de ten care revigorează tenul și îl fac să pară mai tânăr. Pe lângă asta, din el se mai fac șampoane și alte lucruri care valorează mulți bani, făcându-l popular într-un anumit fel, pentru cosmetică. El este o veritabilă și importantă plantă pentru industria cosmetică cât și farmaceutică, alături de Aloe Vera.

*** Cuvântul „avocado” derivă din cuvântul spaniol AguaCate, care derivă din cuvântul Nahuatl āhuacatl awakatɬ, care duce înapoi spre cuvântul proto-Aztec *pa:wa care totodată înseamnă „avocado”.