„Salvati Copiii” doteaza sectia ATI neonatala a maternitatii SUUB cu un sistem de hipotermie controlata ce reduce considerabil riscurile neurologice

FAPTE, IMPLICARE, RESPONSABILITATE, OMENIE!

Rata nașterilor premature a fost sensibil mai mare (14%) la maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) față de media națională (9-10%), în anul 2020, chiar în condițiile în care pandemia a generat o scădere a numărului total de internări. Foarte multe mame provin din grupe populaționale vulnerabile: nediagnosticarea unor boli materne asociate sarcinii, incidența crescută a infecțiilor antenatale, a malformațiilor congenitale intrauterine nedepistate și a bolilor genetice, în lipsa controlului medical regulat, cresc riscul nașterilor cu probleme și acutizează nevoia de aparatură medicală performantă.

Organizația Salvați Copiii România dotează secția de Terapie Intensivă neonatală a SUUB cu un dispozitiv UNIQUE + CFM – un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născut, monitorizare continuă EEG și modernizarea rețelei de oxigen, în valoare totală de 64.500 de euro.

IMPORTANT: Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă și alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirea nou-născuților cu vârste de gestație foarte mici sau cu afecțiuni grave, ce necesită suport cardiorespirator, mulți dintre aceștia fiind transferați de la alte maternități din țară.

Doctorul Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie, a declarat: „Nașterea unui copil prematur este o dramă pentru familie, pentru că, fără ajutor medical prompt și adecvat, acești copii pot să nu supraviețuiască. Prematuritatea este însă și o problemă de sănătate publică importantă, fiindcă are un impact pe termen lung asupra calității vieții copilului, crește cererea de servicii medicale, influențează integrarea în școală și generează costuri medicale importante individuale și pentru societate”.

Suferința hipoxică perinatală, care poate afecta nou-născuții, indiferent de vârsta de gestație și greutate, cauzează distrugerea substanței cerebrale și, dacă nu conduce la deces, stă la baza unor handicapuri majore ale copilului. Câteva minute de hipoxie cerebrală pot să însemne o copilărie petrecută în spitale de recuperare. De astăzi, medicii Spitalului Universitar de Urgență București vor avea la dispoziție tehnologia care permite o răcire corporală controlată la copiii cu hipoxie la naștere, ceea ce va reduce afectarea neurologică.

Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, Managerul Spitalului Universitar de Urgență București: „În anul 2021, la Spitalul Universitar de Urgență București au fost 711 de naşteri, dintre care 76 de nou-născuţi prematur, iar 78 dintre bebeluși au fost spitalizaţi în Terapie Intensivă. Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III , având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. Aici am avut și avem personal bine instruit, medici devotaţi care fac tot ce știu și pot pentru salvarea vieţii celor mai mici pacienţi. Mulţumim Salvaţi Copiii pentru ajutorul pe care ni-l oferă și ne dorim ca împreună să putem salva cât mai multe vieţi”.

Prezent la eveniment, Dl. Andrei Baciu – Secretar de Stat Ministerul Sănătății a declarat: „Mortalitatea infantilă sigur că poate reprezintă un indicator care ne ajută să ne uităm în comparație cu alte țări europene, alte societăți și nivelul lor de prioritizare. Însă, putem mult mai bine, mai constructiv este să ne uităm la ce putem face astăzi, acum, aici. Acest lucru reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de solidaritate și numai împreună putem vorbi despre alte statistici, peste 3, 5, 10, 20 ani”

TREBUIE ȘTIUT: Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, menținând țara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile ridicată (5,8‰). Aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce duce la o rată mare a nașterilor premature și la o creștere a factorilor de risc în primii ani de viață.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a atras atenția asupra necesității intensificării eforturilor pentru întărirea sistemului medical: „Vom accelera programul de echipare a secțiilor de pediatrie și de terapie intensivă neonatală, pentru că subfinanțarea cronică, problemele sistemice s-au acutizat în această perioadă. Fondurile provenite din redirecționarea unei cote parte din impozitul pe venit sunt esențiale pentru copiii care au nevoie de intervenție medicală”.

În condițiile în care criza sanitară a vulnerabilizat suplimentar secțiile de pediatrie și de terapie neonatală, Salvați Copiii România va intensifica dotarea acestora cu aparatură medicală vitală, în urma solicitărilor directe primite de la medici. Toți cei care doresc să se implice în efortul organizației o pot face trimițând formularul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit la adresa sustinator@salvaticopiii.ro. Termenul limită de depunere este 25 mai, iar formularul se poate descărca de aici: www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

INTERVENȚIA SALVAȚI COPIII PENTRU ÎNTĂRIREA CAPACITĂȚII SPITALELOR ȘI PROMOVAREA SĂNĂTĂȚII MAMEI ȘI COPILULUI ÎN ROMÂNIA

În cadrul programului național de reducere a mortalității infantile, în 10 ani de campanie, au fost investite aproximativ 6 milioane de Euro în dotarea a 100 de maternități, secții de nou-născuți și secții de pediatrie din toate județele țării, cu peste 830 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 100.000 de copii.

Pentru susținerea sistemului medical, în urmă cu un an, Salvați Copiii România a creat Fondul de urgență pentru echiparea spitalelor, astfel încât acestea să poată gestiona cazurile de Covid-19, respectiv pentru a proteja medicii și pacienții. Organizația a reușit să identifice resurse financiare și furnizori de aparatură și echipamente medicale, pentru ca medicii să primească cât mai rapid sprijinul cerut. Într-o primă etapă, aceea a intervenției urgente, Organizația Salvați Copiii a dotat prioritar spitalele cu echipamente de protecție pentru medici, în următoarele luni fiind vitală achiziția de aparatură medicală performantă, mai ales pentru secțiile de terapie neonatală, care îngrijesc nou-născuții cei mai vulnerabili: prematurii și cei cu patologii complexe.