„Salvati Copiii” Romania duce la Cluj-Napoca aparatura medicala performanta pentru nou-nascutii care au nevoie de suport respirator: 20% din impozitul pe profit, sursa vitala pentru spitale

Organizația Salvați Copiii România continuă programul de întărire a capacității sistemului medical românesc, cu o dotare complexă la Secția Clinică Neonatologie II, din cadrul Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca”, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual peste 2.300 de nou-născuți. În ultimii doi ani, unitatea medicală a avut în îngrijire 210 de mame minore și copiii acestora.

Conret, spitalul va primi echipamente medicale în valoare totală de  50.262 euro – un incubator de transport complet utilat și un ventilator de transport, pentru transportul nou născuților spre Compartimentul de Terapie Intensivă. În 2020, 150 de copii născuți prematur din mai multe județe din regiune au necesitat suport respirator și 25 dintre aceștia au avut nevoie de ventilație mecanică invazivă. Ventilatorul donat de Salvați Copiii permite realizarea mai multor tipuri de ventilație, noninvazivă, fără să fie necesară intubarea nou născuților. Această dotare a fost posibilă datorită susținătorilor Salvați Copiii și companiei PENNY.

Secția Clinică Neonatologie II face parte din structura Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca”, fiind al doilea serviciu de Neonatologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Secția cuprinde 30 de paturi în sistem rooming-in și 8 paturi în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală. În cadrul acestui serviciu sunt îngrijiți anual 2.300-2.350 de nou născuți.

În ultimii doi ani, în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală au fost îngrijiți 500 de nou-născuți prematur, dintre care 50 cu vârsta de gestație mai mică de 32 de săptămâni.  Prematurii sau nou-născuții cu diferite afecțiuni nu pot să își mențină temperatura normală a corpului, fiind la risc de hipotermie, complicație severă a prematurității care poate favoriza apariția hemoragiei cerebrale sau poate agrava evoluția insuficienței respiratorii. Incubatorul de transport dotat cu ventilator va asigura transportul acestor copii de la sala de naștere sau operații cezariene în compartimentul de Terapie Intensivă și menținerea funcției respiratorii pe durata transportului, chiar și atunci când este necesară ventilația mecanică.

”Știm cu toții vulnerabilitățile sistemului medical, cauzate de infrastructura învechită și depășită tehnologic. Am luat decizia de a construi un program complex de întărire a capacității spitalelor de pediatrie și a maternităților, prin dotarea acestora cu aparatură medicală de ultimă generație. Medicii au nevoie de condiții pentru a putea salva vieți”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca colaborarea cu Salvați Copiii România reprezintă un parteneriat durabil și de încredere. În ultimii cinci ani, Salvați Copiii a sprijinit cele două secții de neonatologie ale spitalului cu echipamente medicale atât de necesare pentru a da o șansă la viață copiilor născuți prematur. Ne bucurăm că acum, prin dotarea Secției Neonatologie II, cu un incubator cu ventilator de transport și un ventilator pentru suport respirator noninvaziv, cazurile grave de nou-născuți prematuri vor beneficia, pe lângă dăruirea și profesionalismul medicilor neonatologi, și de condiții moderne de îngrijiri”, a precizat Prof. Dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Îngrijim copii de la 700-800 de grame pentru care primele zile de viață sunt decisive. În afara unui incubator nu pot supravieţui, fiind la risc de hipotermie, temperatura corporală a acestora scăzând rapid sub 37 de grade la scurt timp de la întreruperea controlului temperaturii mediulul ambiant. De aceea incubatorul donat de Salvați Copiii ne permite realizarea transportului acestor copii de la sala de naștere sau operații cezariene în compartimentul TI în condiții de confort termic. În plus, faptul că este dotat cu ventilator, ne permite controlul funcției respiratorii la o categorie de pacienți la care insuficiența respiratorie este asociată  frecvent”, a adăugat dr. Ligia Blaga, șef secție Neonatologie II, medic primar neonatologie și pediatrie la Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Considerăm că eforturile noastre de sprijinire a comunităților unde PENNY este prezent începute în anii precedenți trebuie să continue și să fie relevante și în această perioadă dificilă. Tocmai de aceea, prin parteneriatul cu Salvați Copiii suntem alături de medici, dar și de copii, și sperăm că acest lucru va contribui la optimizarea sistemului de sănătate”, au declarat reprezentantii companiei PENNY.

ZID PENTRU SPITALE, cu 20% din impozitul pe profit

Prin programul de dotare a secțiilor de pediatrie și a maternităților din întreaga țară, Salvați Copiii România a dotat până în prezent 102 unități medicale, cu o investiție totală de 7.322.000 euro.

Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța responsabilității sociale: ”Din nou, și în acest an, Salvați Copiii România a făcut o demonstrație despre rolul și importanța implicării sociale. A reușit în timp record să cumpere două ambulanțe pentru un spital de pediatrie, să refacă integral o sală de nașteri și să doteze zeci de secții de pediatrie și neonatologie cu aparatură medicală performantă, prin mobilizarea solidarității sociale. Este formidabil ce putem face împreună!” Companiile care vor să se implice în dotarea secțiilor de pediatrie și a maternităților pot trimite contractul de sponsorizare în baza căruia redirecţionează 20% din impozitul pe profit la adresa mara.niculescu@salvaticopiii.ro. Contractul poate fi descărcat de pe site-ul Organizației Salvați Copiii, de aici: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit