„Salvati Copiii” Romania reabiliteaza integral Sectia de Terapie Intensiva si Blocul Operator ale Maternitatii Polizu, nerenovate de… 40 de ani

Organizația Salvați Copiii România a demarat, în prezența Ministrului Sănătății, un amplu proiect de reabilitare a Maternității Polizu, unitate de elită care deservește întreaga țară. Astfel, Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator, unde ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenții chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică, vor fi recompartimentate, complet renovate și modernizate.

În cadrul aceluiași program de întărire a capacității sistemului medical, Organizația Salvați Copiii dotează și Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), Secția Clinică Pediatrie III, compartimentul Imunologie și Alergologie Pediatrică, cu un ecograf performant în valoare de 33.300 de euro.

Prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătații: ”Acest program al Salvați Copiii există de câțiva ani, prin care asigură aceste echipamente absolut necesare, pentru că noi avem o problemă în România legată de mortalitatea infantilă și nu putem să o rezolvăm dacă nu oferim condiții și îngrijire prin aceste echipamente. Avem în România organizații neguvernamentale care reușesc să facă lucruri minunate și să înlocuiască, de multe ori, autoritățile pentru a asigura buna desfășurare în sistemul de sănătate. Tocmai de aceea, vreau să organizăm la Ministerul Sănătății un mic comitet consultativ din care să facă parte câteva ONG-uri, care au demonstrat foarte multă implicare în rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate, și asociații ale pacientilor, pentru a putea să construim împreună. Și, mai ales, ca să putem prelua aceste modele de bună practică și în administrația publică”.

Cele mai multe paciente care ajung în secția de ATI a Maternității Polizu suferă intervenții chirurgicale complexe,  de la  histeroscopii, electrorezecții cu ansa diatermică și chiuretaje biopsice la operații cezariene, histerectomii și intervenții pentru cancere în sfera genitală și mamară.  

Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenții în Blocul operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenții majore, cu un grad ridicat de complexitate, printre care:

  • Cezariene de mare risc cu patologie placentară ce prezintă risc vital pentru mamă și făt, cezariene cu patologie asociată diversă, de asemenea de mare risc;
  • Patologie oncologică diversă: neoplasme de col, endometru, ovar, sân, vulvă;
  • Patologie benignă diversificată ce include chisturi ovariene benigne, fibroame uterine, miomectomii/histerectomii;
  • Metode de diagnostic invaziv asupra sarcinilor cu potențial defect genetic (CVS/amniocenteza) oferă răspunsuri mamelor care se află într-o zonă de nesiguranță asupra sănătății copilului lor;
  • Intervenții asupra sânului: puncții aspirative/ biopsice, sectoare mamare/ tumorectomii ce permit diagnosticul/rezolvarea acestor patologii.

Datorită existenței în Maternitatea Polizu a celei mai mari secții de terapie neonatală pentru prematuri, aici ajung mamele cu patologie diversă din toată țara, care aduc pe lume copii prematuri, precum și cele care necesită operație de cezariană, pentru ca atât viața mamei, cât și cea a fătului să fie salvate.

CEL MAI AMPLU PROIECT DE REABILITARE

Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează o amplă campanie de strângere de fonduri, astfel încât Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator să fie recompartimentate, complet renovate și modernizate. Costurile proiectului se ridică la peste 800.000 de Euro. Ultimele modificări de renovare în Blocul Operator s-au făcut în urmă cu 40 de ani, este nevoie să fie refăcute circuitele administrării gazelor anestezice și a circuitelor electrice, recompartimentare și modernizare astfel încât să ofere siguranță pacientelor.

Maternitatea noastră este una dintre maternitățile mari, unde sunt trimise cazuri mai complicate. Este esențial ca intervențiile medicale să se desfășoare în condiții ireproșabile, pentru a nu periclita în niciun fel sănătatea femeilor care ajung la noi, pentru tratament„, a  precizat Dr. Laurențiu Pechi, Coordonator Bloc Operator Maternitatea Polizu.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat urgența măsurilor de intervenție: „Maternitatea Polizu este o unitate medicală de elită, care tratează patologii complexe, atât oncologice, cât și legate de sarcinile cu risc crescut. Echipa de medici are nevoie însă de o infrastructură care să permită un act medical prompt și de condiții care să nu pericliteze starea pacientelor.

Ne-am propus un scop ambițios, dar fără de care mii de femei nu vor avea șansa unui diagnostic și apoi a unui tratament performant”.

DATE DE CONTEXT

  • În 2021, la Maternitatea Polizu au avut loc 2.300 de nașteri,  dintre care peste 1.300 de cezariene, în condițiile în care sala de nașteri a fost închisă pentru renovare mai bine de două luni.
  • Aici au născut peste 100 de  mame infectate cu SARS-COV 2, unele dintre ele necesitând tratament specific de ATI.
  • În secția ATI, anual au loc intervenții chirurgicale pentru 5.000 de paciente.
  • Anual sunt diagnosticate în România peste 10.000 de cazuri de cancere în sfera genitală și de sân.
  • În 2021, Organizația Salvați Copiii România a extins programul de întărire a sistemului medical românesc, prin dotarea și renovarea spitalelor din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei. Au fost susținute cu echipamente medicale performante 26 de unități medicale.

Totodată, printr-un record de solidaritate socială, Salvați Copiii România a reușit să achiziționeze două ambulanțe de uz pediatric și să demareze lucrările de reparații ale sistemului permanent de energie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București. Tot aici a ajuns aparatură medicală de ultimă generație, necesară diagnosticării acurate și tratamentului de calitate.

În ultimii 11 ani, Salvați Copiii România a investit 7.322.000 euro în dotarea a 102 unități medicale din toate județele țării cu 940 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și tratarea a peste 140.000 de copii.

O parte din aceste fonduri a fost colectată prin solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială.

Pentru anul 2022, alte unități medicale au solicitat ajutorul:

  • Botoșani, Spitalului Municipal Dorohoi Compartimentul Neonatologie
  • Brașov, Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii Brașov – secția ATI
  • București,  Secția Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
  • Galați – Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
  • Harghita, Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc    
  • Hunedoara, Spitalul Județean Deva
  • Hunedoara, Spitalul de Urgență Petroșani
  • Maramureș, Spitalul Municipal Sighetu Marmației
  • Mureș, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș
  • Tulcea, Spitalul Orășenesc Măcin
  • Călărași, Spitalul Județean Călărași, Secția Pediatrie

ZID PENTRU SPITALE, cu 20% din impozitul pe profit

Companiile se pot implica prin încheierea unui contract de sponsorizare pe care îl pot trimite către sustinator@salvaticopiii.ro , iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe www.salvaticopiii.ro sau prin SMS la 8844 cu text SALVEZ, 2 euro lunar.