Sampania…ce savoare, ce incantare! Cercetatorii ne sfatuiesc, insa, sa consumam sampanie nu neaparat la ocazii speciale. Si asta pentru ca licoarea ne aduce unele beneficii!
Sampania este fara doar si poate un simbol al celebrarii. A participat la miliarde de nunti, ocazii speciale, seri romantice in doi sau victorii care au uimit mapamondul…
La 4 august 1693, ziua cand se considera ca „a gadilat intr-un mod placut” papilele gustative ale calugarului francez Dom Pierre Perignon, se spune ca el ar fi fost atat de incantat de gustul „divin”, incat ar fi exclamat pe loc: „Veniti repede, caci beau din stele!”.
Sampania nu aduce doar cu buna-dispozitie, rezultata din continutul ridicat de magneziu, potasiu si zinc, ceea ce o face perfecta pentru imbunatatirea starii de spirit, dar are si anumite beneficii recunoscute de specailisti.
Ei bine…
Imbunatateste sanatatea inimii
La fel ca vinul, si sampania poate sa fie buna pentru sistemul cardiovascular. Faptul ca este facuta tot din struguri ii da puteri antioxidante benefice pentru sanatatea vaselor de sange si pentru lupta cu colesterolul.
Ajuta memoria pe termen scurt
Cercetatori de la Universitatea din Columbia au aratat ca sampania contine proteine care sunt benefice pentru memoria pe termen scurt. Un alt studiu, realizat in 2013 de Universitatea din Reading, a scos la iveala faptul ca 3 pahare de sampanie pe saptamana chiar imbunatatesc capacitatea de a memora.
Fina, cu un parfum deosebit, dulce, dulce-acrisoara sau tare la gust, sampania este o bautura rafinata, nu… intamplator sercita la evenimente.
Presa internationala retine ca in urma cu vreo cativa ani, oamenii de stiinta din Marea Britanie au efectuat un studiu asupra cobailor dandu-le sa bea şampanie timp de sase saptamani. Dupa cele 6 saptamani de studiu, i-au pus sa treaca printr-un labirint. Rata de succes de a parcurge tot labirintul a fost de 50%, dar fara ca acestia sa primeasca sampanie. Dupa ce au primit sampanie animalutele si-au imbunatatit parcursul prin labirint cu 70%. Doctorul Jeremy Spencer afirma ca in urma acestui studiu s-a putut trage o concluzie clara: sampania imbunatateste memoria. Mai exact, consumul moderat de sampanie influenteaza functiile cognitive precum memoria. Tot doctorul Spencer afirma ca substantele active din doua sortimente de struguri rosii folositi pentru sampanile Pinot Noir si Pinot Meunier imbunatatesc memoria, dar si orientarea in spatiu. Efectele pozitive se observa la un consum moderat de 3 pahare pe… saptamana. Tot un consum moderat poate intarzia afectiunile degenerative ale creierului precum dementa.
Are putine calorii.
Un pahar de sampanie are doar 90 de calorii, asa ca nu exista riscul de a te ingrasa.
Scade riscul de diabet
Un studiu realizat de canadieni a aratat ca toate tipurile de vin, inclusiv sampania scad riscul de a face diabet cu 13 procente.
Potrivit esteticienilor, licoarea are efecte benefice si pentru ten si piele.
Sampania te poate ajuta sa ai un ten stralucitor. Aceasta bautura are proprietati detoxifiante, antibacteriene si antioxidante, iar acidul tartric pe care il contine ajuta la uniformizarea culorii tenului. Nu este de mirare ca, pe piata din Franta, tara de origine a sampaniei, pe langa numeroase game de cosmetice pe baza de vita de vie, struguri si vin, acum se gasesc produse de infrumusetare si pe baza de sampanie.
Poate preveni aparitia dementei
Un pahar sau doua de sampanie scad considerabil riscul de aparitie a dementei, potrivit unei echipe de cercetatori din Pittsburgh.
Si n-ar strica sa stim si acestea…
Intr-o sticla de 750 ml de sampanie exista aproximativ 49 de milioane de bule iar presiunea dintr-o sticla de sampanie este de trei ori mare decat cea din anvelopa unui automobil.
Cea mai mare sticla de sampanie din lume avea aproape 2,1 metri inaltime, fiind echivalentul a 22 de sticle normale.
Despre celebrul spion, James Bond, se spune ca este un bautor frecvent de sampanie. Pe parcursul filmelor din seria Bond, acesta bea de 35 de ori sampanie.
foto: Facebook