SANITAS, la protest, in 15 iunie

De ce ieșim în stradă în 15 iunie?

LEGEA SALARIZĂRII a fost, încă de la apariția ei, plină de ”bube”!

Declarativ, Legea 153 a fost concepută astfel încât să elimine inechitățile din sistemul bugetar. În practică, realitatea a fost cu totul alta. Guvernanții au ignorat toate observațiile și amendamentele transmise de Sanitas și au decis aplicarea diferențiată a legii în sistemul de sănătate; astfel, asistenții medicali, ambulanțierii și medicii au primit creșterea salarială într-o singură tranșă, în schimb pentru celelalte categorii profesionale legea a prevăzut acordarea creșterilor salariale în patru tranșe anuale egale, până în 2022.

Începând din anul 2021, sub diferite pretexte, guvernele României au blocat creșterile salariale. Decizia a lovit în categoriile de angajați cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc.

Colegii noștri din TESA sunt de două ori dezavantajați: mai întâi au fost incluși într-o altă grilă de salarizare față de colegii lor din spitale și instituții de asistență socială, apoi li s-au ignorat drepturile legale privind creșterile salariale cuvenite în 2021 și 2022.

Actul normativ adoptat recent de Parlamentul României nu rezolvă deloc problema, așa cum ar vrea guvernanții să ne convingă! ”Majorarea cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea 153, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”, prevăzută de noua lege nu reprezintă decât firimituri cu care guvernul încearcă să-și ascundă dubla măsură cu care tratează angajații din sistemul bugetar!

De ce guvernul nu găsește bani pentru aplicarea completă și echitabilă a Legii 153, în schimb are resurse pentru creșterea salariilor primarilor și ale altor aleși locali?

Imoralitatea și ipocrizia guvernamentală trebuie stopate! Sanitas te așteaptă pe 15 iunie, în Piața Victoriei, ca să ne cerem drepturile legale!

Vrem ca Legea 153 să fie aplicată complet pentru TOATE categoriile de angajați din Sănătate și Asistență socială. Legea trebuie să fie LEGE pentru toți!”

Mesajul a fost transmis de Federația SANITAS.