Sarbatorile vin cu…vaccinul anti-Covid! Ajung in tara primele 10.000 de doze! Cum va arata organizarea? Unde vor fi centrele de vaccinare din capitala?!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat azi că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în țară în perioada dintre Crăciun şi Revelion. Acestea vor fi distribuite în mod special personalului medical care lucrează în secţiile de boli infecţioase.

”În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membri din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase” a declarat Nelu Tătaru miercuri după amiază, într-o intrvenție televizată.

Ministrul a anunțat, de asemenea, că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eşalonat, lunar, și alte doze de vaccin, în aşa fel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare.

”Vom începe în primăvară şi, până la începutul verii, eu sper să ajungem la o mare parte din populaţia generală”, a adăugat oficialul, încercând să dea explicații cât mai clare care să elimine suspiciunea că odată cu vaccinare ar începe, de fapt, un act de „geniocid”, cum se inflamează unele voci în mediul online.

CUM VA FI ORGANIZAREA? ”S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucureştiul e gândim la Romexpo sau la Arena Naţională, unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare. Dacă un centru de vaccinare obişnuit are între 4 şi 6 cabinete, preconizăm ca la un centru mare, cum este Arena Naţională, să fie în jur de 50 de cabinete, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenşi medicali care vor face acel vaccin, având zone de aşteptare (…) iar apoi o altă zonă post-vaccinare unde cel venit la vaccin va rămâne 15 minute unde poate fi evaluat”, a precizat Nelu Tătaru.

În ceea ce priveşte transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în ”transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 – minus 90 de grade Celsius, potrivit Digi24.

Dozele vor fi duse, în primă fază, în depozitul central de la Institutul Cantacuzino, unde există 10 congelatoare în care să fie depozitat, iar de acolo în cele şase centre zonale de la spitalele militare, care au, fiecare câte un congelator.

Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin care poate fi utilizabil numai cinci zile la temperatura de două grade.

Vaccinarea se va face în primă fază în spitale.

IMPORTANT: Vaccinul se va face gratuit, nu este obligatoriu. Cetățenii se vor putea înscrie pe o platformă online, dacă vor dori imunizarea.