Ai incercat sa faci papricas de pui de tara, dar nu ti-a iesit atat de bun pe cat te asteptai? Papricasul este unul dintre acele feluri de mancare care pare simplu la prima vedere, dar ascunde cateva secrete pe care trebuie sa le stii pentru a obtine gustul perfect.
Fii fara griji – in continuare descoperi cum sa faci cel mai gustos papricas!
Ce face papricasul cu pui de tara sa fie atat de special?
Papricasul este o reteta traditionala din zona centrala si estica a Europei, avand radacini adanci in bucataria ungureasca. Dar ce face papricasul cu pui de tara atat de special? Raspunsul sta in ingredientele folosite si in modul de preparare. Puiul de tara, crescut liber, are o carne mai ferma si mai aromata decat cel de crescatorie, ceea ce da preparatului un gust inconfundabil.
Primul si cel mai important pas este sa alegi carne de pui de tara. Trebuie sa fie proaspata si de la o sursa de incredere, asa cum este o ferma locala de pasari. Puiul de curte il poti recunoaste dupa carnea mai inchisa la culoare si textura mai densa.
Pe langa puiul de tara, alte ingrediente esentiale sunt ceapa, ardeiul gras, rosiile si bineinteles, paprika. Pentru un papricas autentic, foloseste paprika dulce si paprika iute in proportii echilibrate, pentru a obtine gustul si culoarea specifice ale acestui preparat.
Pentru un papricas autentic, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 pui de tara taiat in bucati;
- 2 cepe mari, tocate marunt;
- 2 ardei grasi, de preferinta rosii, taiati cubulete;
- 3 rosii coapte sau 400 g de rosii in bulion;
- 2 linguri de boia dulce de ardei;
- 2 catei de usturoi, pisati;
- 1 lingura de faina (optional);
- 200 ml smantana pentru gatit;
- Sare, piper si patrunjel proaspat, tocat;
- Ulei sau untura de gaina pentru prajit.
Spala bine bucatile de pui de tara si sterge-le cu un prosop de hartie. Intr-o cratita mare, incalzeste uleiul sau untura de pasare si prajeste bucatile de pui pana devin aurii. Carnea va fi mult mai aromata decat daca ar fi adaugata direct, fara sa o prajesti.
Scoate carnea si adauga ceapa si usturoiul. Caleste-le pana devin translucide, apoi adauga ardeii. Continua sa le gatesti pana ardeii se inmoaie. Cu cat legumele sunt calite mai bine, cu atat papricasul va fi mai aromat.
Dupa ce legumele sunt gata, adauga rosiile taiate cubulete sau rosiile in bulion. Lasa-le sa fiarba la foc mic cateva minute, apoi adauga boiaua de ardei. Este important sa amesteci bine pentru ca boiaua sa se distribuie uniform si sa nu se arda.
Pune bucatile de pui de tara inapoi in cratita, adauga suficienta apa cat sa le acopere si lasa totul sa fiarba la foc mic.
Daca preferi un sos mai gros, poti adauga o lingura de faina dizolvata in putina apa rece. Toarna amestecul in cratita si lasa sa fiarba macar zece minute.
Inainte sa opresti focul, adauga smantana pentru gatit. Amesteca bine si lasa sa mai fiarba 2-3 minute. Smantana da sosului o textura cremoasa.
La final, asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Presara patrunjelul tocat deasupra pentru prospetime.
Inainte sa te apuci de gatit, aprovizioneaza-te cu ingredientele potrivite! Secretul unui papricas de pui de tara delicios sta in calitatea carnii si a condimentelor. Pentru cel mai bun rezultat, foloseste pui de tara de la Ograda Verde. Carnea lor este proaspata, sanatoasa si de o calitate superioara. Tu de unde cumperi carne de pui de tara? (P)