SEMNAL din partea unui medic sibian: STOP utilizarii abuzive a antibioticelor

„În ciuda protocoalelor și recomandărilor ferme, oamenii, efectiv s-au îndopat cu antibiotice în contextul infecției COVID, indiferent dacă era doar o suspiciune de infectare, forme asimptomatice, ușoare sau chiar medii, unii au luat la recomandarea medicilor, alții la recomandarea de pe rețele de socializare , a prietenilor, etc, iar printre ele o amintesc pe regina Azitromicina. Inutilitatea folosirii lor în infecția COVID a fost dovedită de mai bine de un an dar din păcate acest trend a continuat până acum, mai ales la noi în țară.

Efectele acestui consum vor fi devastatoare prin crearea rezistenței la antibiotice a unor bacterii. Astfel următoarea epidemie va fi cea a supermicrobilor, bacterii multidrog rezistente care vor provoca infecții pe care nu vom avea cu ce le trata. În acest caz nu vom mai vorbi de mortalitate de 2-3% ci de peste 50% atât la adulți cât și la copii.

Țara noastră deja se mândrește cu o rezistență crescută la antibiotice înainte de pandemie, probabil suntem pe unul din primele locuri în Europa, tot datorită abuzului iar acum nu facem altceva decât să turnăm gaz pe foc.

Ce avem de făcut? Putem salva situația? Da, mai putem doar dacă le vom administra doar la recomandare medicală și pentru cazuri selecționate atunci când avem argumente solide să suspicionăm sau dovedim o infecție bacteriană.

Această postare sper să tragă un serios semnal de alarmă pe o chestiune care privește sănătatea tuturor, inclusiv a copiilor!”

Atenționarea a fost postată de medicul sibian Eduard Egri pe contul său de socializare.