SEMNAL: o supradoza din acest Medicament la copii poate fi FATALA!

„Astăzi am participat la lucrările Congresului Național de Pediatrie. Am fost la Secțiunea de Urgențe unde au prezentat cei mai reputați specialiști din țară.

Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră părinții, și de luat la serviciu, pentru noi doctorii (cum a zis memorabil colega mea, dna Conferențiar Tatiana Ciomârtan) vă recomand unul important : atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri… nefericite.

Nu o spun eu, o zice cel mai reputat expert în Toxicologie pediatrică din România, dnul Profesor Coriolan Ulmeanu (vezi imaginea).

Lucrarea domniei sale plasează paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului.

O doză de peste 200 mg pe kg la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kg…

Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie) mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea paracetamolului în sânge…

Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului – sub coaste în partea dreaptă- sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări) iarăși trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut. Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie.

Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul.

Acesta este N-acetil-cisteina.

Atenție la dozele prea mari dintr-un medicament care există aproape în toate casele”.

Comentariul- realmente un SEMNAL DE ALARMĂ, a fost postat pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Pagina de Facebook e susținută de Conf. Dr. Craiu Mihai. (Specializări: Medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale).

IMPORTANT:

În unele cazuri, efectele automedicației pot duce la o dependență de substanță. În cele mai severe cazuri, auto-medicația poate chiar crește riscul de complicații medicale sau chiar de deces.

Conf. dr. Gabriel Hancu- Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș
Facultatea de Farmacie, Disciplina Chimie Farmaceutică și Terapeutică:

„Automedicația este un fenomen îngrijorător global, care contribuie în special la rezistența agenților patogeni la antibioterapie și chimioterapie. Utilizarea irațională a substanțelor antimicrobiene fără prescripție medicală poate duce la administrarea unei terapii medicamentoase incorecte, punerea unui diagnostic necorespunzătoar, întârzierea aplicării unui tratament adecvat, apariția rezistenței la diverși agenți patogeni și implicit la o creștere a morbidității.

Automedicația este definită în mod tradițional ca fiind „administrarea de substanțe medicamentoase sau a altor remedii din proprie inițiativă sau la sfatul altei persoane, fără a consulta un medic”. Membrii familiei, prietenii, vecinii, vânzătoarea de la magazinul din colț, o experiență anterioară cu un alt medicament, o reclamă TV sau din media sunt surse comune care pot stimula administrarea automedicației. Orice farmacist cu minimă experiență poate relata episoade când un pacient a intrat în farmacie și a solicitat eliberarea medicamentului “X” deoarece a fost eficient în cazul vecinei de palier de la etajul 2 pentru o problemă de sănătate pe care pacientul o considera asemănătoare cu a lui”.