Sfanta-i slana, buna-i ceapa…

„Sfântă-i slana, bună-i ceapa,
Da’ pălinca-i leacu’ nost’!”  

Adevărul e că, uite, bătrânii noștri de satele acelea din creier de munte, prin Apuseni,prin Maramureș, prin Mărginimea Sibiului… trăiesc, cu muncă și credință de cele mai multe ori până dincolo de 90 de ani. Merg încă la pădure, să strângă lemne pentru iarnă or să culeagă afine, merg cu oile la stână, țin vii meșteșugurile și…. poate și la 80 de ani și țin minte pe de rost istoria satului și amintirile de familie.

Mănâncă slană cu ceapă de când se știu, dau pe gât un „deșt’” (numa’ atâta!) de pălincă în zori, pe stomacul gol, înainte de muncă, și rostuiesc toate cele cu tradițională cumpătare, de la care nu-i abate nici… sfântu’.

Slănina este o formă de ajutor contra colesterolului rău. Are în compoziţie mineralul numit seleniu, nu face decât să ridice rata metabolică, rata metabolică fiind viteza cu care organismul nostru procesează nutrienţii”, explică Ionuţ Ignat, medic dietetician.

80-100 de grame (cel mult) pe zi este porţia maximă recomandată de nutriţionişti.

Iar în combinație cu ceapa roșie, în mod special… e numai bună!

Consumată cu regularitate, însă în cantități moderate, slănina ajută la întărirea sistemului imunitar, fiind un bun remediu împortiva durerilor articulare.

Studii recente au demonstrat că cei care consumă grăsime au un ritm cardiac regulat, un mușchi cardiac mai puternic și o circulație ușoară a sângelui, ceea ce face ca slănina să fie benefică pentru inimă și pentru principalele vase de sânge.