Shilajitul ca supliment alimentar pentru revitalizarea organismului

Shilajitul este un supliment alimentar cu proprietăți remarcabile pentru revitalizarea organismului. Continuă să citești pentru a afla ce este shilajitul, istoricul și originea sa și cum contribuie acesta la revitalizarea organismului!

Shilajitul: definiție, istoric și origine

Ai auzit despre acest supliment minune și te întrebi ce este shilajitul? Shilajitul este un produs organic rășinos, de culoare neagră sau maro închis. Este o substanță bogată în minerale și nutrienți, utilizată de mii de ani în medicina tradițională, în special în Ayurveda, pentru proprietățile sale terapeutice. Acesta este adesea comparat cu un leac miraculos, datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.

Istoricul shilajitului este fascinantă, având rădăcini adânci în Asia de Sud. Acesta a fost descoperit în munții Himalaya și a fost folosit de-a lungul istoriei în India, Nepal, Pakistan și Bhutan. În textele antice ayurvedice, shilajitul este menționat ca fiind un „rasayana” sau tonic de revitalizare. De-a lungul secolelor, utilizarea sa s-a răspândit în alte culturi, fiind apreciat pentru proprietățile sale de întărire a sănătății [1].

Shilajitul se formează în mod natural prin descompunerea materialelor organice și a mineralelor de-a lungul a mii de ani. Procesul de formare este lent și necesită condiții specifice de temperatură și presiune. Shilajitul autentic este foarte rar și valoros, ceea ce face ca alegerea unui supliment alimentar care conține shilajit pur să fie foarte importantă [2].

Există mai multe tipuri de shilajit, în funcție de zona geografică în care este colectat. Shilajitul din Himalaya este considerat cel mai pur și cel mai eficient. De asemenea, există și shilajit siberian sau mumie, colectat din munții Altai. Fiecare tip de shilajit are o compoziție diferită de minerale și nutrienți care contribuie la proprietățile sale unice [3].

Cum contribuie shilajitul la revitalizarea organismului

Shilajitul este unul dintre cele mai nutritive suplimente alimentare disponibile, datorită conținutului său ridicat de minerale, vitamine, acizi fulvici și humici. Aceste elemente nutritive esențiale sunt responsabile de proprietățile sale de revitalizare și de întărire a organismului.

Unul dintre beneficiile principale ale shilajitului este capacitatea sa de a potența sistemul imunitar. Acesta ajută la stimularea producției de celule albe din sânge, esențiale pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor și a bolilor. De asemenea, shilajitul poate ajuta la reducerea inflamației, un factor contributiv major la numeroase boli cronice. În plus, este cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți răspunsul organismului la stres, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale [2].

Mai mult, shilajitul este cunoscut pentru capacitățile sale de ameliorare a funcției cognitive. Acesta poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a concentrării, protejând în același timp celulele creierului. Îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul creierului este un alt beneficiu al shilajitului, ceea ce poate duce la o mai bună funcționare cognitivă [4].

În ceea ce privește îmbunătățirea performanței fizice, shilajitul poate avea un rol semnificativ. Acesta poate ajuta la creșterea energiei și la îmbunătățirea rezistenței prin creșterea producției de ATP, molecula care furnizează energie celulelor. Aceasta poate duce la o îmbunătățire a performanței fizice și a recuperării după efort [1].

Cum să alegi un supliment alimentar de calitate cu shilajit

În procesul de alegere a unui supliment alimentar de calitate cu shilajit sunt câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le ai în vedere. Primul și cel mai important este verificarea sursei de proveniență a shilajitului. Este esențial ca acesta să provină din surse sigure și de încredere. Suplimentele alimentare trebuie să fie produse în condiții controlate și să respecte normele stricte de siguranță și calitate. De preferat ar fi să alegi produsele care sunt certificate organic și care nu conțin aditivi sau conservanți [3].

Un alt aspect important este verificarea concentrației de shilajit. Un produs de calitate va avea o concentrație mai mare de shilajit, ceea ce înseamnă că va fi mai eficient. Concentrația ideală a shilajitului ar trebui să fie de minim 40-50% acid fulvic pentru a-și păstra toate proprietățile benefice [2].

Forma de prezentare a shilajitului este de asemenea un factor important în alegerea unui supliment alimentar. Shilajitul poate fi achiziționat sub diverse forme, cum ar fi pulbere, tablete sau tinctură. Fiecare formă de prezentare are propriile sale avantaje și dezavantaje. Pulberea de shilajit este usor de dozat și se absoarbe rapid în organism, în timp ce tabletele și tinctura pot fi mai convenabile pentru unele persoane [1].

Deși shilajitul poate avea numeroase efecte pozitive asupra organismului, este recomandat să discuți cu medicul înainte de administrare și să îi urmezi recomandările privind modul de administrare și alegerea unui produs pur, de calitate superioară. Ai grijă de sănătatea ta!

Surse:

1. Bodhare, Dr Anuja. “Shilajit: Uses, Benefits & Side Effects by Dr. Anuja Bodhare.” PharmEasy Blog, 14 Apr. 2022, pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-shilajit/#:~:text=Shilajit%20may%20have%20several%20beneficial, accesat la 7.11.2023;

2. “Shilajit May Help Boost Male Fertility. Learn More about This Popular Ayurvedic Mineral.” Health, www.health.com/shilajit-benefits-8349131, accesat la 7.11.2023;

3. “Shilajit: 10 Benefits and Use.” Www.medicalnewstoday.com, 16 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/320318, accesat la 7.11.2023;

4. “Shilajit: Benefits, Side Effects, and More.” Healthline, 2 June 2017, www.healthline.com/health/shilajit, accesat la 7.11.2023. (P)