Smart dentistry: tendințe inovatoare în stomatologie (P)

Nu mai este un secret: trăim cele mai inteligente timpuri de până acum. Poți porni căldura din casă de la distanță, ai la un click distanță un val infinit de informație, iar aspiratorul își face treaba de unul singur. În aceste vremuri, medicina este mai evoluată ca niciodată – și din fericire, este în continuare într-o modernizare constantă, care uimește și asigură servicii medicale mai calitative și premium ca niciodată.

Deși pe mulți dintre noi această modernizare acerbă ne poate speria, în realitate, ea vine cu nenumărate beneficii în ce privește serviciile pe care le primim – iar ramura medicinei dentare nu face excepții. Alături de specialiștii de la Endo Learning, un hub de educație medicală, ți-am pregătit cele mai inovatoare tendințe în stomatologie, care duc serviciile la un cu totul alt nivel.

 1. Inteligența artificială

Despre inteligența artificială cu siguranță ai auzit – practic, din ce în ce mai multe lucruri din jurul nostru se întâmplă cu ajutorul inteligenței artificiale. Și utilizarea IA nu este lipsită din domeniul stomatologic, ea găsindu-și nenumărate utilități:

 • inteligența artificială ajută la poziționarea corectă a unui implant;
 • inteligența artificială joacă un rol important și în educarea viitorilor dentiști, fiind utilizată, de exemplu, și într-un curs de stomatologie;
 • inteligența artificială te ajută să înveți anatomie mai ușor, deoarece folosește vizualizarea tridimensională.

Inteligența artificială în stomatologie se îmbină și cu utilizarea fabricării aditivate (printarea 3D), care conturează din ce în ce mai multe dispozitive utilizate în cabinetele dentare.

 1. Telestomatologia

Contextul Covid-19 ne-a întins zeci de provocări: am fost nevoiți să ne reconfigurăm în întregime viețile. Casele noastre ne-au devenit birou, restaurant și școală, iar vizita la stomatolog a suferit și ea modificări drastice.

Cu o perioadă în care nu am putut avea parte fizic de serviciile stomatologice, industria s-a adaptat, iar conceptul de telestomatologie a devenit mai utilizat ca niciodată.

Practic, dentiștii oferă acum servicii medicale la distanță, pentru pacienții care nu pot ajunge la cabinet – astfel, nu se pierde complet contactul pacientului cu specialistului. Telestomatologia (de fapt, telemedicina cu totul) este un concept la care nu ne-am fi gândit acum câțiva ani, însă astăzi este de-a dreptul inovator și util pentru ambele părți.

 1. Tehnologiile laser

Utilizarea laserului în stomatologie se numără poate printre cele mai inovatoare tendințe din industria stomatologică; laserul a transformat zeci de proceduri din cabinetul dentistului, făcându-le mai confortabile, mai puțin dureroase, mai precise. Și mult mai rapide și sigure decât tratamentele clasice. Laserele au o serie de avantaje care le fac de-a dreptul inovatoare pentru stomatologie:

 • sunt minim sau deloc invazive
 • fac recuperarea mult mai rapidă și ușoară
 • sângerarea este minimă
 • nu necesită anestezie
 • sunt sigure pentru pacienții cu diabet.
 1. Printarea 3D

Pregătirea unor instrumente și dispozitive utilizate în stomatologie ar fi un proces extrem de îndelungat dacă nu ar exista printarea 3D. Tehnologiile CAD (computer-assisted design) și CAM (computer-assisted manufacturing) au transformat întreaga lume stomatologică. Imprimantele 3D ajută dentiștii în printarea echipamentelor dentare mult mai rapide, precise și accesibile.

 1. Educație dentară la alt nivel

Dacă până acum aveam la dispoziție exclusiv facultățile de medicină dentară pentru a ne pregăti ca experți în domeniu, astăzi educația dentară este dusă la un cu totul alt nivel: ai posibilitatea să înveți continuu mai mult. Mai bine.

Practic, educația în domeniul dentar devine un proces ce nu se termină niciodată: dacă îți dorești, îți poți revitaliza cunoștințele cu ajutorul unui curs despre izolarea cu diga, poți participa la un seminar despre endodonție, poți merge la un training hands-on în domeniul implantologiei.

Lumea se schimbă – și un lucru e cert: stomatologia este printre ramurile în care modernizarea vine ca un beneficiu imens. Tehnologiile, echipamentele și tendințele inovatoare din stomatologie nu fac decât să asigure o mai bună calitate a tratamentelor: ele devin mai confortabile, mai sigure, mai precise ca niciodată.