Pierderea dinților, indiferent dacă este cauzată de carii, parodontită, traumatisme sau de factorii genetici, poate avea un impact semnificativ asupra funcționalității orale și a sănătății generale. Absența parțială sau completă a dinților naturali în cavitatea orală predispune la numeroase probleme de sănătate, inclusiv la boli cardiovasculare sau metabolice. În prezent, însă, domeniul stomatologiei oferă numeroase opțiuni pentru înlocuirea dinților lipsă, adaptate nevoilor individuale ale pacienților.
Implanturile dentare: opțiunea principală pentru pierderea dinților
Implanturile dentare sunt o opțiune populară printre pacienții care doresc o soluție permanentă și naturală pentru înlocuirea dinților lipsă. Implanturile dentare constau în rădăcini artificiale din titan sau aliaje similare, integrate în osul maxilarului sau mandibulei, pe care sunt plasate ulterior coroanele dentare. Înainte de a opta pentru tratamentul cu implanturi dentare, specialiștii recomandă să luați în considerare următoarele aspecte:
– starea generală de sănătate;
– cantitatea și calitatea osului din zona unde se va face implantul;
– așteptările personale cu privire la rezultate;
– costurile implicate;
– etapele și durata tratamentului.
Un alt aspect important în alegerea tratamentului cu implanturi dentare este selectarea unui stomatolog specializat în implantologie dentară. Întrebarea firească, ce tip de stomatolog îmi poate pune implant dentar, își găsește răspunsul prin căutarea unui specialist cu experiență în chirurgie orală și implantologie. Stomatologii specializați în implantologie dentară au expertiza necesară pentru a gestiona diversele aspecte ale procedurii, inclusiv evaluarea medicală, planificarea tratamentului, intervenția chirurgicală propriu-zisă și gestionarea post-operatorie.
Protezele dentare: soluția pentru edentația completă
Protezele dentare reprezintă o soluție eficientă și convenabilă pentru edentația completă (lipsa totală a dinților de pe una sau ambele arcade) oferind posibilitatea pacienților de a restabili funcțiile orale și de a-și îmbunătăți calitatea vieții. Protezele dentare pot fi folosite, de asemenea, chiar și în situația în care numărul dinților pierduți este mai mic (edentație parțială). În cazul edentației parțiale, protezele dentare pot fi concepute pentru a înlocui doar dinții lipsă, fiind fixate în cavitatea orală pe dinții naturali rămași sau folosind alte elemente de susținere.
Fațetele dentare: doar o soluție estetică
În paralel cu implanturile și cu protezele dentare, fațetele reprezintă o altă opțiune pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Comparativ cu implanturile și cu protezele, însă, fațetele nu au un rol funcțional, ci doar unul estetic. Mai simplu spus, fațetele dentare nu pot rezolva probleme funcționale, precum o aliniere incorectă a dinților care afectează mușcătura corectă sau lipsa dinților, ci pot doar să îmbunătățească aspectul general al danturii. Deși există mai multe tipuri de fatete dentare, puteți opta pentru o astfel de soluție doar în cazul în care dinții prezintă imperfecțiuni de culoare, formă sau dimensiune, care nu afectează însă funcționalitatea orală. (P)