Spitalul Militar Central – In TOPUL activitatii de transplant de tesut osos, tendinos si cartilagii in anul 2021

De la începutul anului 2021 și până la finele acestuia în cadrul Programului Naţional de Transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, la nivelul Sectiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) s-au efectuat un număr de:

– 20 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (cap femural), realizate în timpul intervenţiilor de artroplastie;

– 2 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos, în cadrul unei operații de revizie – reconstrucţie a unei ligamentoplastii de genunchi şi în cazul unui protocol operator de revizie – reconstrucție a unei artroplastii de șold cu alogrefă de os morcelizat și impactat.

Grefele au fost puse la dispoziţie de Banca de țesuturi osteoligamentare a Spitalului Colentina, unitate medicală care se află în relaţie de colaborare cu SUUMC, din anul 2010 și până în prezent.

Pe lista de așteptare a specialiștilor noștrii, pentru tratamentul chirurgical aplicat în patologia reconstructivă abordată de Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, se află un număr de:

– 27 pacienţi pentru revizii artroplastice;

– 4 pacienţi pentru reconstrucţie segmentară cu grefe structurale;

– 6 pacienţi pentru revizii ligamentoplastie genunchi.

Necesitatea relansării activității de transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii în unitatea noastră, dublează necesitatea rezolvării cazurilor cu statut “în așteptare”, măsurile epidemiologice de siguranță, de trasabilitate, de planificare și organizare a viitoarelor intervenții chirurgicale depinzând, în egală măsură, de disponibilitatea grefelor din Banca de țesuturi a Spitalului Colentina dar și de necesitatea asigurării serviciilor medicale pentru pacienții cu alte afecțiuni cronice sau acute, altele decât patologia COVID 19.

Potrivit Colonel medic Conf. Univ. dr. Marius Stanescu, medic primar Ortopedie-Trumatologie,

responsabil Activitate de Prelevare şi Transplant de Ţesuturi Osteoligamentare a SUUMC, obiectivul de anul acesta al specialiștilor noștrii este acela de depășire a numărului activităților de prelevare și transplant înregistrate anii anteriori, cu mult înainte de manifestarea evenimentului pandemic datorat virusului SARS-CoV-2.

Mentionam, totusi, o sensibila reticenta a pacientilor propusi pentru interventii complexe de revionare si reconstructie artroplastica, alimentata de angoasele reale sau uneori induse legate de presupuse perioade lungi de spitalizare, de contextul actual al evolutiei infectiilor cu tulpini noi ale virusul-Covid si de impredictibilitatea respectarii programarilor pentru interventii cauzate de numeroasele modificari in managementul combaterii pandemiei.

De aceea, incurajam pacintii sa dea curs primului imbold de a se adresa institutie noastre, caracterizata de consecventa si angajament; amintim aici, ca începând cu data de 01 ianuarie 2016, Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie a SUUMC are acces la Registul Naţional de Transplant (RNT), în vederea înscrierii pe lista de aşteptare a pacientilor eligibili pentru procedurile de transplant de os/ tendon, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic, a bilanţului biologic si a planning-ului preoperator.

Înscrierea în RNT se face în colaborare cu specialiştii Agenţiei Naţionale de Transplant, în strictă corelaţie cu patologia osteorticulară, starea biologică a pacientului, indicaţia terapeutică, soluția tehnică, tipul şi cantitatea necesară/ estimată, de grefa osoasă sau osteoligamentară.

Odată cu înscrierea pe lista de asteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris şi predat pe actele medicale, pe baza caruia atât acesta, cât şi personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul şi medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), “starea” codului alocat.

Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a fost reacreditată, în anul 2015, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 118 din 03.02.2014 pentru activitatea de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule.