STATISCA DEMNA DE LUAT IN SEAMA: Aproape 1.200 de pacienti COVID-19 au apelat la centrele de evaluare ambulatorie deschise în spitalele PMB

OFICIAL: Până în prezent, la aproape o lună de la înființarea primelor centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 în spitalele administrate de Primăria Municipiului București, prin ASSMB, au fost evaluați aproape 1.200 de pacienți COVID-19.

În acest moment, în șapte din cele 19 spitale ale Primăriei Capitalei funcționează centre de evaluare COVID-19 – cu capacitatea totală de 43 de paturi pentru spitalizare de zi -, alte două unități sanitare derulând pregătiri pentru deschiderea unor centre similare în perioada următoare.În funcție de specificul fiecărui spital și de spațiul disponibil, centrele de evaluare au fost amenajate în interiorul unităților sanitare sau în containere special amenajate în acest scop, evident respectând toate măsurile de protecție în vigoare.

Autoritățile reamintesc că persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 se pot prezenta la oricare centru de evaluare fără bilet de trimitere, doar pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau un test RT-PCR.Indiferent dacă au sau nu statutul de asigurat, pacienții beneficiază de o evaluare amănunțită a stării de sănătate și pot primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi.

Se diminuează astfel presiunea asupra sistemului sanitar, iar pacienților COVID-19 care prezintă anumiți factori de risc le este asigurat un acces rapid și eficient la serviciile medicale necesare.Î

IMPORTANT: În centrul de evaluare, pacientul este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, tensiunea, și îi sunt evaluate simptomele. Există și posibilitatea unei evaluări imagistice, pentru a vedea dacă există afectare pulmonară.

De asemenea, se procedează la identificarea factorilor de risc și la evaluarea antecedentelor personale patologice ale pacientului.După parcurgerea acestor pași, medicul va stabili schema de tratament, în centrele de evaluare putând fi prescrise inclusiv antivirale.Centrele de evaluare deschise în spitalele Primăriei Capitalei și programul lor de funcționare:

1. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” – Secția Exterioară Pipera (L – D, 08:00 – 20:00);

2. Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” (L – V, 14:00 – 20:00);

3. Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” (L – V, 08:00 – 20:00);

4. Spitalul Clinic Colentina (L – D, 08:00 – 20:00);

5. Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” (L – V, 08:00 – 20:00);

6. Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan (L – V, 08:00 – 18:00);

7. Spitalul Clinic Sf. Maria (L- V, 08:00 – 20:00);
8. Spitalul Clinic Colțea (în curs de amenajare);9. Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele” (în curs de amenajare).