Așa ceva farmecă părinții și bunicii, ne trezește infinite emoții și… ne luminează tuturor inimile. Așa ceva poate fi considerat unul dintre momentele de aur ale copilăriei…
Foarte puține persoane pot rezista unui nou-născut care zâmbește arătând emoții pozitive precum bucuria sau interesul. Bineînțeles, este adevărat mai ales pentru proaspeții părinți. Un studiu a arătat că proaspetele mame își privesc copiii 80% fin 16 ore și le zâmbesc 34% din acest timp. Uneori nou-născuții le răspund prin zâmbet creând un moment magic pentru părinți adesea ruinat de unii care spun că acest zâmbet nu poate fi real. Chiar și cărțile tind să privească zâmbetul nou-născuților ca pe un reflex și nu ca pe o expresie a bucuriei și fericirii.
Dar care este adevărul? Până în cea de-a doua jumătate a secolului 20, comportamentul nou-născutului a fost considerat mai degrabă de tip reflex. Cercetătorii au presupus că nou-născuții au o capacitate limitată de a simți și de a exprima emoții și nu au suficientă experiență socială pentru a interacționa cu cei care îi îngrijesc. Se credea chiar că nou-născuții nu pot simți durerea la fel ca adulții și ca atare au fost supuși uneori unor proceduri chirurgicale dureroase fără analgezie.
În anii 1980 profesioniștii din medicină au realizat că stressul durerii poate duce însă la șoc amenințător de viață și complicații la nou-născut. În ultimii 50 de ani datele acumulate au arătat că nou-născuții sunt ceva mai mult decât ființe care răspund reflex. Ei sunt suficient de competenți pentru a-și regla activ propria stare. De exemplu, pot adormi pentru a opri stimulii stresanți sau sunt iritabili și plâng dacă au nevoie de mai multă stimulare și interacțiune. De asemenea, pot imita zâmbetul chiar de la 36 de ore de viață și pot chiar învăța din experiențele aneterioare din primele zile de viață.
Emese Nagy, University of Dundee
Sursă documentare- https://theconversation.com/is-newborn-smiling-really/ BABY CARE Sibiu
Foto: ziare.com, Facebook