TOP 4 motive pentru care copilul tău trebuie să meargă la un consult oftalmologic (P)

Încă de la o vârstă fragedă, cel mic trebuie să aibă parte de toată atenția unui părinte sau a unui tutore. Este esențial ca acesta să se dezvolte armonios, iar, în condițiile în care există necesitatea unui specialist, să se apeleze la acesta. Pe lângă analizele generale și consultul medicului pediatru, este important să îți duci copilul și la un consult oftalmologic, pentru a te asigura că totul este în regulă. În cele ce urmează, vei descoperi de ce este atât de important un astfel de consult de specialitate.

Iată câteva motive pentru care ar trebui să îl duci pe cel mic la un consult de vedere:

  • Înainte de toate, trebuie să știi faptul că primul consult oftalmologic al copilului se face înainte să împlinească vârsta de un an. Este important să mergi cu cel mic la un specialist, pentru a depista din timp posibilitatea existenței unei probleme de natură medicală. De pildă, poți merge la un consult de oftalmologie pentru copii la Optimar Vision Care, unde specialiștii vor îl vor examina pe cel mic și, împreună, se vor putea preveni anumite probleme de vedere. În plus, trebuie să știi și faptul că până la vârsta de 8 ani, copilului i se va dezvolta continuu vederea, motiv pentru care un control regulat de vedere este recomandat.
  • Pe de altă parte, un consult oftalmologic este recomandat și în condițiile în care copilul tău nu își menține contactul vizual corect. Este adevărat că poți face și un mic test direct acasă, pentru a verifica modul în care este efectuat contactul vizual. De pildă, poți lua un obiect foarte colorat și îl poți muta dintr-o parte în alta, în timp ce micuțul tău îl privește. Dacă este menținut contactul vizual, e în regulă. Însă, dacă sesizezi mici ”întreruperi” vizuale, atunci este cazul să mergi cu el la un control.
  • De multe ori, durerile de cap sunt asociate și cu problemele de vedere. De aceea, este recomandat să îți duci copilul la un control oftalmologic, în condițiile în care se confruntă cu astfel de dureri. Există și posibilitatea ca lumina puternică să provoace această problemă, manifestându-se și prin închiderea frecventă a pleoapelor. Se mai regăsește și sub denumirea de fotofobie.
  • Un alt motiv pentru care cel mic ar trebui să aibă parte de un asemenea consult este atunci când lăcrimează excesiv. Este adevărat că lăcrimatul poate fi și pe fond alergic, din cauza luminii puternice sau a anumitor condiții climatice (soare puternic, vântul). Dacă acest lucru are loc des, atunci ar fi indicat să mergi cu cel mic la un control de specialitate.

Văzul este la fel de important precum și celelalte simțuri pe care o persoană le are. Specialiștii recomandă să îți duci copilul la un control de vedere, pentru că, în acest mod, eventualele afecțiuni sau probleme de sănătate ar putea fi prevenite din timp. În plus, dacă cel mic se confruntă cu probleme de vedere, purtarea ochelarilor încă de la o vârstă fragedă este recomandată, chiar dacă acomodarea se va face, uneori, cu greu. Trebuie să reții că o pereche de ochelari de vedere trebuie să aibă dioptriile corecte pentru copilul tău. În caz contrar, o dioptrie greșită ar putea afecta mai mult ochiul.

Sursă foto: Pexels.com