Top 5 greșeli pe care le facem când ne spălăm pe dinți (P)

Majoritatea oamenilor sunt bine intenționați atunci când vine vorba despre periatul dinților și încearcă pe cât posibil să se spele pe dinți de două ori pe zi. Cu toate acestea, se pare că există unele greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac. Acest fapt duce la apariția cariilor și a altor afecțiuni dentare ori gingivale care îi fac să se întrebe ce este în neregulă. De aceea, Dr. Tes ne explică în acest articol care sunt top 5 greșeli pe care le facem când ne spălăm pe dinți și ne oferă sfaturi care să ne ajute în lupta contra plăcii bacteriene.

Greșeala nr. 1: Nu folosiți o perie cu dinții moi.

Există pe piața din România, la fel ca și în afară, o multitudine de firme care comercializează periuțe de dinți. Acestea au niveluri diferite de duritate, sub pretextul că uneori avem nevoie de peri mai tari, iar alteori de peri mai moi.

Adevărul este că nu aveți nevoie de toate acele tipuri de periuțe de dinți cu niveluri diferite de duritate. Singura periuță de dinți de care aveți cu adevărat nevoie este cea cu peri moi. Când vă spălați dinții cu o periuță cu perii duri, e ca si cum v-ați pieptăna cu un pieptene dur: vă zgâriați și nu reușiți să vă rezolvați problema. Perii duri ai periuței de dinți rănesc gingia și provoacă sângerări care o fac să se retragă. Cu alte cuvinte, vă expuneți singuri riscului de parodontoză.

Sfatul Dr. Tes, medic dentist în București? Alegeți o periuță de dinți moale, ai cărei peri să se muleze pe suprafața dinților și gingiilor, fără să provoace zgârieturi.

Greșeala nr. 2: Mâncați seara după ce v-ați spălat pe dinți.

Periuța de dinți trebuie să fie ultimul lucru care vă atinge gura înainte de somn. Dacă mâncați după ce v-ați spălat pe dinți, practic anulați efectul spălării. Noi reziduuri de mâncare se vor atașa dinților, formând o nouă placă bacteriană care vă va afecta dinții peste noapte. De aceea, este indicat să vă spălați pe dinți exact înainte de a merge la somn. Știați că inclusiv apa mineralizează placa bacteriană și o transformă în tartru?

Greșeala nr. 3: Nu folosiți apă de gură.

Mulți dintre oameni cred că simpla spălare pe dinți înlătură placa bacteriană. Adevărul este însă că aveți nevoie și de apă de gură.

Folosiți o apă de gură care să nu conțină alcool. După ce v-ați spălat pe dinți, clătiți gura cu aceasta. Apa de gură pătrunde în locuri în care periuța de dinți nu poate ajunge, cum ar fi în spațiile dintre dinți. Din acest motiv, este esențial să o folosiți, pentru a vă bucura de o igienă totală a gurii.

Greșeala nr. 4: Nu schimbați periuța de dinți cu regularitate.

O persoană sănătoasă trebuie să își înlocuiască periuța de dinți la fiecare aproximativ 3 sau 4 luni, pentru a fi sigură că toți perii de pe periuță sunt intacți. Mulți oameni nu știu faptul că o periuță de dinți care prezintă peri uzați nu va avea capacitatea de a îndepărta eficient placa bacteriană. De aceea, folosind o perie prea mult timp, s-ar putea să vă spălați pe dinți fără succes și să fiți în continuare prins în lupta cu cariile.

O persoană răcită trebuie să își schimbe periuța de dinți imediat ce s-a însănătoșit. Atunci când sunteți bolnav, o mare parte dintre microbi se localizează în gură, din cauza tusei și a strănuturilor. Dacă veți continua să folosiți aceeași periuță de dinți chiar și după însănătoșire, riscați să recontactați boala.

Greșeala nr. 5: Nu curățați toată gura, ci doar dinții.

Atunci când vă curățați gura, trebuie să curățați tot, nu doar dinții. Fiecare parte a gurii are bacterii, exact la fel ca dinții. Limba, în special, este o gazdă primitoare, iar bacteriile se simt ca la ele acasă între papilele gustative. Orice persoană trebuie să își curețe regulat limba, interiorul obrajilor și dinții, atât cu periuța de dinți, cât și cu apă de gură.

Dr. Tes – stomatolog în București cu programare online

Dacă veți urma aceste sfaturi oferite de Dr. Tes, veți observa o îmbunătățire drastică a sănătății gurii voastre. Veți constata că frecvența cu care vor apărea micile carii va scădea.

Noi suntem de părere că este mult mai bine să depuneți un mic efort zilnic în a păstra gura curată de bacterii, decât să trebuiască să vă reparați cariile ori să vă pierdeți dinții naturali.

Totodată, nu uitați nici de controlul periodic la stomatolog. Ai nevoie de o programare online la dentist în București? Dr. Tes te așteaptă mereu cu zâmbetul pe buze și cu tehnici nedureroase!