Periajul reprezintă una dintre condițiile de bază ale unei igiene orale corespunzătoare și are o contribuție importantă la prevenirea unor afecțiuni. Aceasta pentru că ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene, reprezentată de o peliculă albă și lipicioasă care se formează pe suprafața dinților și care conține bacterii.
În acest context am discutat cu dr. Sebastian Lupu, medic dentist, fondator Passionate Clinic și Endo Learning, platforma de cursuri de endodontie, structurate pentru un singur medic sau pentru un grup restrâns, gândite și create pentru cei care doresc să-și upgradeze stilul și tehnicile de lucru; despre care sunt top trei caracteristici pe care trebuie să le cauți la o periuță de dinți electrică, astfel încât să te asiguri că ai achiziționat una performanță și, mai ales, potrivită nevoilor tale.
După consumarea alimentelor și a băuturilor, bacteriile din cavitatea bucală produc acizi care pătrund în smalțul dinților. Dacă periajul nu este realizat corect și nu sunt respectate regulile de igienă orală, atunci acizii pot fisură smalțul, ducând la apariția cariilor. Totodată, placă bacteriană neindepartata se poate transformă în tartru, care nu mai poate fi eliminat decât în cabinetele stomatologice.
La rândul lui, tartrul poate duce la inflamarea gingiilor sau la apariția unor afecțiuni, precum gingivita. Periajul este unul dintre principiile de baza ale unei igiene orale corecte, pentru că joacă un rol foarte important atât în îngrijirea eficientă a cavitatii bucale, cât și în prevenirea dezvoltării unor afecțiuni. Din această perspectiva, alegerea periutei de dinți potrivite este esențială. – a declarat dr. Lupu
O igienă orală eficientă se bazează pe trei principii esențiale:
● să fie continuă – durata dintre două periaje să nu fie mai mare de 24 de ore;
● să fie efectuată corect – se recomandă utilizarea unei tehnici de periaj care presupune atenție pentru fiecare dinte și folosirea unor produse de îngrijire dentară, potrivite nevoilor danturii tale;
● să includă o igienizare completă – o bună igienă orală nu înseamnă doar periajul dinților și al limbii; acesta trebuie completat cu o igienizare a spațiilor interdentare, cu ajutorul unei periuțe interdentare, al aței dentare sau chiar al unui duș bucal.
Periuțele de dinți electrice pot schimba jocul în igienă orală, dar achiziționarea uneia pot fi copleșitoare cu toate opțiunile disponibile. Așadar cum alegi periuța de dinți potrivită nevoilor tale – la această întrebare îți răspundem în cele ce urmează.
1. Temporizator încorporat
Un cronometru încorporat pare o funcție simplă, dar vei fi surprins cât de mult te poate ajută să-ți menții rutină de îngrijire în standarde corecte. Este ușor să grăbești rutină de periaj atunci când te pregătești dimineața sau înainte de o întâlnire sau un eveniment important. Însă dr. Lupu recomandă periajul timp de două minute pentru un motiv întemeiat: te asiguri astfel că fiecare suprafață a fiecărui dinte este curățată temeinic!
A avea un cronometru încorporat este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei periuțe de dinți electrică, deoarece te poate ajută să eliminați presupunerile, economisind energie mentală și asigurându-vă că dinții rămân curați și sănătoși. – – a declarat dr. Lupu.
2. Un senzor de presiune
Multe periuțe de dinți electrice noi au senzor de presiune pentru a monitoriza tehnica de periaj și pentru a vă anunța când vă periați prea tare, caz în care periuța de dinți încetează să vibreze. Acest lucru poate fi util, deoarece adeseori periem prea tare fără să ne dăm seama și efectele pot fi dăunătoare smalțului și gingiilor.
3. Aplicații pentru smartphone
Una dintre cele mai interesante caracteristici pe care multe periuțe de dinți electrice le oferă acum este abilitatea de a se conecta cu o aplicație pentru smartphone pentru feedback interactiv, în timp real, despre obiceiurile și tehnica de periaj. Acest lucru poate fi de neprețuit dacă dorești să te asiguri că periezi bine fiecare zonă a gurii sau dacă, pur și simplu, vreți să dezvoltați obiceiuri mai bune de periaj.