Tratamente împotriva căderii părului – soluții profesionale eficiente

Podoaba capilară bogată a fost întotdeauna asociată cu o armă de seducție, un semn de fertilitate, de sănătate radiantă. Tocmai de aceea, nu este de mirare că părul rar, pe lângă faptul că poate semnaliza o afecțiune, duce la scăderea stimei de sine. În cazul în care te confrunți cu căderea părului, următoarele rânduri își propun să-ți facă cunoscute posibilele cauze, precum și opțiunile disponibile de tratament pentru căderea părului. În vreme ce numeroase produse de pe piață promit a fi „cel mai bun tratament pentru căderea părului”, cu siguranță ai încercat deja mai multe produse al căror efect nu a fost pe măsura așteptărilor. Explicația constă în faptul că tratamentul depinde de problema care cauzează căderea părului. Nu poți trata alopecia aerata cu un șampon, cum nu poți trata nici pierderea ereditară a părului cu un tratament naturist pentru căderea părului. Pentru a identifica cel mai eficient tratament de căderea părului, asigură-te că identifici mai întâi problema de bază.

Cauzele principale ale căderii părului

Principalele cauze de cădere a părului sunt factorul ereditar, factorul emoțional, un efect al unei boli autoimune și alopecia areata. Totuși, există și alți factori ce pot provoca căderea temporară a părului, între care sarcina, întreruperea utilizării pilulelor contraceptive, menopauza, boli și afecțiuni, infecții ale scalpului, intervenții chirurgicale, o dietă lipsită de proteine sau evenimente traumatice, fie de natură fizică sau emoțională (moartea unei persoane dragi, o despărțire, pierderea bruscă în greutate).

Atât femeile, cât și bărbații pot fi afectați de căderea părului, însă în forme diferite. Cauza pierderii părului la bărbați are, în general, origine genetică și se manifestă printr-o recesiune a părului pe scalp și zone fără păr în zona tâmplelor și creștetul capului. În jurul vârstei de 50 de ani, aproximativ 50% dintre bărbați sunt afectați de căderea părului, proces care poate începe chiar de la vârsta de 20 de ani și provoca scăderea stimei de sine. În cazul femeilor, căderea părului are legătură cu cauze hormonale (dezechilibru hormonal în timpul menopauzei sau o scădere bruscă de estrogen după sarcină) și se manifestă prin simptome cum ar fi strălucirea scalpului în zona coroanei și la tâmple.

Cea mai frecventă cauză a căderii părului poartă denumirea de alopecia areata, o tulburare autoimună care determină căderea părului pe măsură ce sistemul imunitar atacă corpul, adesea în grupuri de mărimea și forma unei monede. Intensitatea căderii părului diferă de la persoană la peroană –  uneori, părul crește din nou, în vreme ce alteori se poate pierde definitiv. Cauza exactă a alopeciei areata nu este clară, însă cei mai suspecți factori de declanșare a bolii sunt cei genetici și de mediu. A doua cea mai frecventă formă de cădere a părului raportată de dermatologi este efluviul telogen. În orice moment, aproximativ 90-95% din firele de păr de pe capul unei persoane cresc în mod activ (faza anagenă), iar celelalte se odihnesc (faza telogenă) sau se pregătesc să intre în faza de odihnă (faza catagenă). O persoană pierde în mod obișnuit între 50 și 100 de fire de păr pe zi, dar pentru una cu efluviu telogen poate pierde, în medie, 300 de fire de păr pe zi. Efluviul telogen poate fi declanșat de numeroase evenimente, inclusiv traume fizice, stres psihologic, boli (inclusiv COVID-19), intervenții chirurgicale, scădere extremă în greutate, modificări hormonale bruște, deficit de fier și administrarea anumitor medicamente.

 

Tratament împotriva căderii parului: tratamente care merită toată atenția ta

Căderea persistentă a părului indică adesea o problemă de sănătate subiacentă. Dermatologul poate determina cauza căderii părului pe baza unui examen fizic și a istoricului de sănătate. Vei primi întrebări despre dietă, rutina de îngrijire a părului, istoricul medical și familial și, în unele cazuri, este posibil să ți se efectueze teste de sânge, biopsia scalpului sau microscopie cu lumină. Toate acestea ajută la descoperirea afecțiunilor medicale care pot provoca căderea părului și, în cele din urmă, oferi tratamentul potrivit pentru căderea părului. Există mai multe tratamente eficiente disponibile pentru căderea părului. În funcție de problemă, tratamentul pentru căderea părului poate stopa problema sau cel puțin o poate încetini.

Tratament medicamentos – Dacă pierderea părului este cauzată de o boală subiacentă, tratamentul pentru acea boală va însemna, implicit, și tratamentul pentru căderea părului. Cele mai frecvente opțiuni de tratament pentru căderea ereditară a părului includ Minoxidil, Finasteridă. Va dura cel puțin 6 luni de tratament pentru a preveni pierderea ulterioară a părului și pentru a stimula regenerarea părului. Iar în cazul în care un anumit medicament cauzează căderea părului, medicul te poate sfătui să încetezi utilizarea sa timp de câteva luni.

Operație de transplant de păr – Cel mai frecvent tip de cădere permanentă a părului afectează doar vârful capului. Transplantul de păr profită din plin de părul din zona cefei pentru a reface podoaba capilară. În timpul unei proceduri de transplant de păr, chirurgul îndepărtează părul dintr-o parte a scalpului care se bucură de păr bogat și îl transplantează într-un punct chel. Această procedură nu necesită spitalizare, însă este dureroasă, astfel că ți se va administra un medicament pentru sedare și eliminarea oricărui disconfort. Acest tratament pentru căderea părului poate implica mai multe intervenții chirurgicale pentru a obține efectul dorit.

Terapia cu laser – Acest tratament pentru căderea părului este aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente și utilizează un dispozitiv laser pentru a combate pierderea ereditară a părului la bărbați și femei. Acest tratament pentru căderea părului iradiază fotoni în țesuturile scalpului, fotoni ce sunt absorbiți de celulele slabe și care încurajează astfel circulația și stimularea creșterii părului. Este larg acceptat faptul că procedura este sigură, tolerabilă și mai puțin invazivă decât operația de transplant de păr.

Mezoterapia scalpului – Spre deosebire de alte tratamente locale sau sistemice, acest tratament pentru căderea părului microinjectează superficial un amestec de substanțe medicamentoase și naturale (vitamine, minerale, aminoacizi, proteine, enzime) la nivelul dermului, adică exact acolo unde sunt foliculii piloși (la rădăcina firelor de păr). Pe lângă acționarea împotriva căderii părului, acest tratament pentru căderea părului regenerează foliculii pierduți, îmbunătățește grosimea firului de păr, asigură nutriția optimă a firelor de păr, hidratează și reduce inflamația scalpului.