Tratamentul non-invaziv al fracturilor de gleznă: 3 soluții moderne

Fractura gleznei se referă la fisura unuia sau mai multor oase din articulația gleznei. Cu cât traumatismul este mai sever și afectează mai multe oase, cu atât crește instabilitatea gleznei.  O fractură poate fi cauzată de acțiuni, precum torsiunea piciorului, căzături sau impactul cu suprafețe dure, cum ar fi în cazul accidentelor rutiere. Fracturile sunt mai des întâlnite în rând pacienților care practică sporturi, precum baschetul sau fotbalul sau în rândul pacienților care suferă de osteoporoză. Descoperă în articolul de mai jos 3 soluții moderne și non-invazive pentru tratarea fracturilor gleznei.

Terapia fizică

Terapia fizică utilizează tehnici moderne și exerciții adaptate nevoilor pacientului pentru recuperarea mai rapidă în cazul unei fracturi de gleznă. Fizioterapia ajută la restabilirea funcției normale a articulației gleznei și a mobilității membrului afectat.

Există mai multe tehnici moderne de fizioterapie care pot fi utilizate în procesul de recuperare a fracturilor de gleznă. Magnetoterapia, de exemplu, utilizează câmpuri magnetice în scopuri terapeutice pentru a reduce durerea și inflamația și pentru a promova vindecarea. Terapia cu laser este o altă opțiune care poate fi eficientă în reducerea durerii și a inflamației. Terapia cu unde de șoc este folosită pentru a ajuta la regenerarea țesuturilor și pentru a îmbunătăți circulația sângelui în zona afectată. Crioterapia, care implică expunerea la temperaturi foarte scăzute, poate ajuta la diminuarea durerii și inflamației și poate îmbunătăți confortul pacientului în timpul recuperării.

Toate aceste tehnici moderne pot fi foarte eficiente în cazul recuperării după o fractura glezna.

Kinetoterapia

Kinetoterapia este diferită de fizioterapie, dar reprezintă o tehnică modernă și non-invazivă folosită în recuperarea după fracturile gleznei.

Deși cele două specialități se completează, kinetoterapia se concentrează în special pe exercițiile fizice pentru tratarea și prevenirea afecțiunilor musculare și articulare. Exercițiile fizice sunt personalizate în funcție de nevoile și afecțiunile individuale, iar intensitatea lor crește gradual, având în vedere progresul în recuperarea pacienților.  

În cazul unei fracturi de gleznă, exercițiile utilizate în kinetoterapie pot îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea articulației gleznei după perioada de imobilizare. Prin anumite exerciții specifice, se poate preveni apariția unor noi leziuni ale articulației gleznei. Kinetoterapeutul poate oferi pacientului și sfaturi și recomandări în această privință.  

Kinetoterapia și fizioterapia sunt indicate în recuperarea după numeroase afecțiuni, dar și în cazurile post-operatorii, inclusiv pentru artroscopia de glezna

Dispozitive ortopedice moderne

Dispozitivele ortopedice au evoluat semnificativ în ultimii ani. Noile materiale și avansuri ale tehnologiei au permis dezvoltarea unor dispozitive mai confortabile și mai eficiente în gestionarea fracturilor de gleznă și a altor leziuni ortopedice.  

Aceste dispozitive, cum ar fi ghetele ortopedice, sunt proiectate pentru a se potrivi mai bine anatomiei pacienților și pentru a oferi suport confortabil. Acestea pot fi reglate și personalizate pentru a se potrivi mai bine nevoilor individuale ale pacientului. (P)