UE se pregateste sa construiasca centre de productie a vaccinurilor in… Africa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, vineri, la Summitul G20, că Uniunea Europeană va investi un miliard de euro în Africa pentru a construi centre de producție a vaccinurilor.

Porivit presei internaționale, blocul comunitar va dona 100 de milioane de doze de vaccin pentru țările sărace.

Ursula von der Leyen, a făcut anunțul alături de prim-ministrul italian Mario Draghi, țara care deține președinția G20 și găzduiește reuniunea. Vaccinurile trebuie să ajungă „la toată lumea, peste tot”, susține președinta Comisiei Europene. 

„Uniunea Europeană va dona cel puțin 100 de milioane de doze țărilor cu venituri mici și medii până la sfârșitul anului 2021”, a precizat aceasta.

„În timp ce ne pregătim pentru următoarea pandemie, prioritatea noastră trebuie să fie să ne asigurăm că o depășim împreună pe cea actuală. Trebuie să vaccinăm lumea și să o facem repede”, a explicat, la rândul său, premierul italian Mario Draghi.

Liderii mondiali au subliniat, în acest context, importanța intensificării eforturilor de vaccinare în întreaga lume, prin donații, creșterea producției și evitarea interdicțiilor pentru exporturile de vaccin. Oficialii vor solicita, în baza unei declarații comune, acordarea voluntară de licențe și transferuri de tehnologie ale companiilor producătoare de vaccinuri pentru a stimula producția. Nu va fi impusă, însă, o suspendare a brevetelor, așa cum cerea SUA, India și Africa de Sud.

„Trebuie să ridicăm toate barierele din calea producției de vaccinuri și să acționăm în favoarea facilitării distribuției de vaccinuri. Toată lumea ar trebui să aibă cât mai repede acces la dozele de vaccin, la tratamente și la teste. Este necesar să accelerăm parteneriatele pentru producția de vaccinuri, să asigurăm transferul tehnologic către toate continentele”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Șeful statului francez a făcut un apel și către firmele producătoare de vaccin: „Voi ați contribuit cu cercetarea, noi, statele, am contribuit financiar. Acum, trebuie să facem împreună un pas înainte să accelerăm producția și investițiile pe fiecare continent”.