Proiect de cercetare finanțat de Comisia Europeană pentru evaluarea Computer Tomografiei, ca alternativă a cateterismului cardiac.
Proiectul de cercetare a urmărit să demonstreze că Angio Computer Tomografia (CT) este la fel de fiabilă ca și coronarografia pentru pacienții cu suspiciune de boală coronariană. Sub coordonarea Universității din Berlin/Spitalul Charité, cercetători din 31 de spitale europene, inclusiv 2 centre din România, ambele din Târgu Mureș, au desfășurat o cercetare comună, pentru a răspunde acestei întrebări, în cadrul trialului DISCHARGE. Scopul acestui trial a fost testarea Angio CT cardiac, drept alternativă non-invazivă a coronarografiei, considerată standardul de aur actual pentru diagnosticul pacienților cu risc intermediar de boală coronariană. O analiză comprehensivă a rezultatelor studiului, publicată luna aceasta în New England Journal of Medicine*, sugerează faptul că examinarea Angio-CT oferă un nivel similar de acuratețe diagnostică, adițional unui risc mai redus de complicații.
Boala coronariană (BC) constituie una dintre principalele cauze de deces în rândul populației tot mai vârstnice din țările dezvoltate. Durerea toracică, dispneea și oboseala apărute după efort pot indica o boală coronariană acută sau cronică, ambele fiind asociate unui risc crescut de infarct miocardic, stroke și chiar deces de cauză cardiovasculară.
Standardul actual pentru diagnosticul bolii coronariene este reprezentat de o procedură invazivă cunoscută ca angiografie coronariană (sau cateterism cardiac). Această investigație evaluează dacă arterele coronare furnizează o cantitate suficientă de sânge sau dacă fluxul sanguin este afectat de prezența stenozelor arteriale. Orice îngustare astfel identificată poate fi tratată în cursul aceleași proceduri, prin utilizarea unor mici baloane expandabile și a unor structuri metalice cunoscute sub numele de stenturi, folosite pentru a menține deschise vasele de sânge nou dilatate. Mai mult de 3.5 milioane de astfel de proceduri sunt efectuate anual în laboratoarele de cateterism din Europa, numărul fiind în continuă creștere. Aproximativ 2 milioane, adică mai mult de jumătate, din aceste proceduri invazive nu sunt urmate de un tratament imediat în cadrul laboratorului de cateterism.
Principala întrebare adresată de grupul trialului DISCHARGE a fost dacă tehnica ce are un risc scăzut, non-invazivă prin Angio-CT coronarian, poate constitui o alternativă sigură cateterismului cardiac pentru anumiți pacienți cu suspiciune de afecțiune coronariană. Pentru a evalua eficiența acestor două tehnici diagnostice imagistice la pacienții cu durere toracică stabilă, proiectul a urmărit mai mult de 3.500 de pacienți pe o durată de 4 ani. Pe baza unui procedeu cunoscut drept randomizare, pacienții au fost repartizați aleator pentru computer tomografie sau cateterism cardiac.
Dacă evaluarea inițială a exclus prezența bolii coronariene, participanții au fost externați și trimiși către medicul curant pentru tratament medicamentos ulterior – pas care a dat și numele trialului (DISCHARGE = externare din lb. eng.). Pacienții diagnosticați cu boală coronariană au fost tratați ulterior în conformitate cu ghidurile europene în vigoare la momentul studiului.
Trialul a fost condus de către Prof.Dr. Marc Dewey, vice-președinte al Departamentului de Radiologie al Campus Charité Mitte, și echipa acestuia, implicând un total de 31 de instituții partenere din 18 țări europene. Cu privire la rezultatele pe termen lung ale studiului, Prof. Dewey a declarat: “Trialul a confirmat faptul că un management bazat pe CT este sigur pentru pacienții cu durere toracică stabilă (de ex. non-acută) și suspiciune de boală coronariană”. Evaluarea siguranței s-a bazat pe cuantificarea incidenței evenimentelor cardiovasculare majore de-a lungul unei perioade de până la 4 ani. “În rândul pacienților incluși în studiu referiți pentru cateterism cardiac, riscul de evenimente cardiovasculare majore a fost identificat a fi similar în ambele grupuri ale studiului, atât în cel de CT cât și în cel invaziv, cu o valoare de 2.1% respectiv 3.0% dintre pacienți. Incidența complicațiilor majore periprocedurale a fost identificată ca fiind de 4 ori mai redusă pentru pacienții evaluați prin strategia diagnostică inițială prin CT”, a declarat radiologul.
Președintele Consiliului Consultativ Extern – DISCHARGE, Profesorul Harold C. Sox, Profesor Emeritus în Medicină din cadrul Colegiului Darthmouth a adăugat: “A fost un privilegiu să fiu, folosind o analogie din baschet, pe bancă, susținând remarcabila echipă care a condus munca grea care a condus la obținerea unei rate de urmărire de 98.6% a principalului obiectiv. Rezultatul s-a materializat într-un studiu convingător a cărui principală constatare va influența practica medicală.”
În România, trialul a fost coordonat de către Prof. univ. dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș, Membru în comitetului director al trialului european și coordonator al tuturor centrelor din Europa de Est. În țara noastră, cele două site-uri (site-ul Universității de Medicină și cel al Centrului Clinic CardioMed) au înrolat peste 300 de pacienți în cadrul acestui trial, la care o serie de studenți doctoranzi și-au adus un aport important în cadrul activităților de cercetare prin munca desfășurată, având o contribuție substanțială la succesul trialului, conform declarațiilor Prof. Benedek.
În cadrul cercetării lor generale, grupul trialului DISCHARGE a inclus, de asemenea, criterii precum îmbunătățirea gradului de durere toracică și calitatea vieții pe parcursul derulării cercetării. Prin reducerea numărului de proceduri de cateterism efectuate, această nouă strategie poate contribui, de asemenea, la reducerea povarei asupra sistemelor de sănătate. Rezumând semnificația rezultatelor cercetării, Prof. Dewey a declarat: “Acum, că Angio-CT coronarian a fost standardizat și testat în ceea ce privește calitate, ca parte a studiului DISCHARGE, această metodă ar putea fi pusă la dispoziție pe scară mai largă ca parte a îngrijirii clinice de rutină a persoanelor cu nivel intermediar al riscului pentru BC.” Ca un pas următor, tehnica trialului de estimare a riscului clinic pentru boală coronariană trebuie să fie ulterior evaluat pentru a determina capacitatea acestuia de a îmbunătăți gradul de referire și indicație pentru CT în practica clinică de rutină. Economia în domeniul sănătății reprezintă o componentă importantă în luarea deciziilor privind rambursarea în sistemele de sănătate. După cum s-a menționat în prezentarea publicației, sunt necesare derularea de analize de cost-eficiență suplimentare, foarte riguroase din punct de vedere metodologic, în ceea ce privește CT și cateterismului cardiac, analize care vor fi derulate de Grupul Trialului DISCHARGE.
*The DISCHARGE Trial Group. ‘CT or Invasive Coronary Angiography in Stable Chest Pain.’ New England Journal of Medicine. 2022 online 4 March 2022, https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2200963