Din ce în ce mai mulți pacienți își doresc un zâmbet frumos și sănătos, iar uneori acesta poate fi obținut doar cu ajutorul unui medic ortodont. Din fericire, în ziua de astăzi, există și variante de aparate dentare estetice, care nu atrag atenția asupra lor și care aduc rezultatele dorite într-un timp scurt. Trebuie să ai totuși în vedere și faptul că în cazul unui astfel de aparat dentar estetic, costurile sunt mai ridicate (vezi cat costa aparatul dentar invizibil).
Tipuri de aparate dentare invizibile
Aparatele dentare clasice, metalice, au fost o perioadă bună în topul preferințelor pacienților, datorită costurilor scăzute. Însă, aceste aparate au un dezavantaj major – aspectul estetic. De multe ori, persoanele care optează pentru astfel de aparate dentare ajung la finalul tratamentului cu o stimă de sine scăzută și cu o tendință de a-și ascunde tot timpul zâmbetul, pentru a nu se vedea aparatul dentar. Ca o soluție pentru aspectul estetic mai puțin plăcut, au apărut aparatele dentare invizibile:
- Aparatul dentar cu brackeți din ceramică sau safir – arată exact ca un aparat dentar metalic, însă brackeții sunt transparenți și mai greu de observat.
- Aparatul dentar lingual fix – un aparat dentar care se montează în partea din spate a dinților, fiind complet invizibil.
- Aparatul dentar Invisalign – sub formă de gutiera de corectie, personalizată pe dantura pacientului, care se poate da jos oricând.
Ce avantaje are un aparat dentar invizibil?
Dintre cele 3 tipuri de aparate dentare invizibile menționate mai sus, cel mai avantajos este cel care acționează pe bază de gutiere. Poate fi folosit atât pentru corectarea poziției dinților, cât și a problemelor de ocluzie. Cel mai mare avantaj este confortul – nici nu vei ști că porți aparat dentar. Aparatele dentare clasice aduc și un disconfort destul de mare, dureri la activare, chiar și afte bucale. Acest lucru nu se întâmplă în cazul gutierelor de corecție pentru că se mulează perfect pe dantura pacientului (sunt realizate pe baza unei amprente digitale), iar presiunea exercitată asupra dinților este ușoară.
Un alt avantaj major al acestui tip de aparat dentar invizibil este timpul economisit. Poți primi gutierele pentru tot tratamentul în cadrul unei singure vizite medicale, cu un plan de tratament și indicații clare din partea medicului. În cazul aparatelor dentare clasice, vizitele periodice la medic sunt obligatorii pentru activarea aparatului. Să nu mai vorbim de flexibilitate. Este recomandat să porți gutierele minim 18-20 ore pe zi pentru a obține rezultatele dorite, însă în timpul mesei le poți da jos fără niciun fel de problemă. Igiena orală se face și mult mai ușor în această situație pentru că te poți spăla pe dinți înainte de a purta din nou gutierele.
Aparatele dentare invizibile sunt extrem de apreciate pentru că îți aduc un zâmbet perfect, fără ca cei din jurul tău să știe că porți un aparat dentar. Asta nu înseamnă că prietenii sau familia nu vor observa diferențe vizibile la nivelul zâmbetului tău. Depinde doar de tine dacă vrei sau nu să le spui și secretul din spatele zâmbetului tău!