Universitatea Babes Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a construit recent Platforma INSPIRE (1.0), probabil cea mai avansată platformă de cercetare în InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging din spațiul cuprins între Vestul Europei și China și una dintre cele mai avansate structuri academice la nivel internațional în domeniul sănătății (https://inspire.research.ubbcluj.ro/).
Astfel, prin proiectul INSPIRE (https://news.ubbcluj.ro/ubbmed-school-of-health-a-creat…/) s-a dezvoltat, ȋntr-o clădire complet nouă, o infrastructură de cercetare, cu dotări clinice (Imagistică de Rezonanță Magnetică/IRM 7 Tesla) și respectiv dotări preclinice (IRM 11,6 Tesla), de anvergură internațională, ca parteneriat între Institutul Internațional pentru Studii Avansate de Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată, Institutul de Cercetări Interdisciplinare ȋn Bio-Nano Științe al UBB și Centrul Național de Rezonanță Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB), ȋntărind astfel Școala academică/de știință de sănătate din UBB (UBBMed – UBB School of Health – https://ubbmed.ubbcluj.ro/).
În continuare, UBB dezvoltă Platforma INSPIRE prin implementarea fazei a doua a proiectului „Infrastructură pentru Spectroscopie și Imagistică de Rezonanță Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE” (2.0). În acest sens, prin contractul semnat ȋn 24 octombrie 2024 cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de Autoritate de Management și cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) în calitate de Organism Intermediar, UBB va implementa un proiect ȋn valoare totală de 8.061.680 RON prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021 – 2027 (PoCIDIF).
„Acest nou proiect va permite finalizarea și dezvoltarea Platformei INSPIRE (clădire, infrastructură de cercetare, dotări, resursă umană), contribuind la poziționarea UBB ca actor principal la nivel național și unul din liderii internaționali în domeniul spectroscopiei și imagisticii de rezonanță magnetică la câmpuri înalte, cu implicații teoretico-aplicative clinice și preclinice majore”, afirmă prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prorector UBB ȋnsărcinat cu activitatea de CD&I și director al etapei a II-a a proiectului INSPIRE.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, declară că „Platforma INSPIRE – InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging – este deja o referință academică la nivel internațional, fiind deja angajate proiecte de cercetare de echipe internaționale din Europa (ex. Germania, Suedia) și SUA. De asemenea, la nivel național, Rețeaua RoMentalHealth (https://news.ubbcluj.ro/ubb-initiaza-reteaua…/ ) va fi un beneficiar al acestor dezvoltări de vârf. Platforma va stimula înțelegerea neurobiologică a minții umane, cu implicații asupra sănătății/tulburărilor psihice și a optimizării subiecților umani sănătoși, cu integrări tehnologice avansate”.