UPDATE: Cine a primit prima amenda in cazul MORTILOR de la Spitalul din Murgeni? BANII pot „plati” vieti pierdute: Noi informatii

Ancheta capătă proporții: Ministerul Sănătății a format miercuri seara o celulă de criză după ce trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit, casecerați după simptome digestive grave.

S-a constatat că toți pacienții spitalului și personalul medical mâncaseră marți la prânz alimente din pește primite drept pomană de la o mănăstire din vecinătate.

Practic, avem de a face cu… un alt fel de „COLECTIV”?

 Miercuri, în jurul orelor 23:00, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă informa că, din datele furnizate de echipajele medicale, au fost identificaţi alţi 29 de pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, judeţul Vaslui, conştienţi, care prezintă simptomatologie specifică, urmând a fi transferaţi preventiv la CPU Bârlad, respectiv UPU Vaslui, pentru monitorizarea evoluţiei stării de sănătate. „Pentru gestionarea optimă a situaţiei apărute la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, judeţul Vaslui, în urma căreia mai mulţi pacienţi au prezentat o stare alterată de sănătate, a fost dispusă măsura alocării resurselor necesare evaluării acestora şi transportul la spital pentru investigaţii amănunţite de specialitate”, au precizat reprezentanții IGSU.

Conform sursei citate, la faţa locului au fost trimise o autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Vaslui, precum şi 4 ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui. Ulterior, resursele au fost suplimentate cu un microbuz de la ISU Vaslui, o autospecială pentru transport victime multiple din cadrul ISU Iaşi şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă, cu personal medical din cadrul SMURD Iaşi.

 În urma verificărlor, mânăstrirea cu pricina a fost amendată cu 40.000 de lei.

*Primul mesaj în acestcaz din  partea Ministerul Sănătății a fost următorul: „La ora 18:30, reprezentanții Ministerului Sănătații au fost anunțați verbal de DSP Vaslui, referitor la o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din localitate. În cursul zilei de 21 noiembrie, toți pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe baza de pește. În cursul nopții de 22 noiembrie, un pacient a prezentat simptome digestive, vărsături ți diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie și la alți pacienți. Până în momentul de față s-au înregistrat 3 decese și un pacient în stare gravă e internat la Spitalul din Bârlad. Ministerul Sănătății a organizat imediat după informare, o celulă de criză care a dispus transferul tuturor pacienților simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistență medicală de terapie intensivă, precum și preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologică la IML Iași. Probe din alimente au fost preluate și direcționate de asemenea către INSP- Centrul de Sănătate Publică din Iași pentru analize microbiologice. Transferul pacienților de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanțe pentru victime multiple și este coordonat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății”.

foto: ziare.com