Valeriu Gheorghita- presedintele Comitetului Naţional de Coordonare a campaniei de vaccinarea impotriva COVID:„Doar printr-o buna informare fiecare persoana poate decide daca doreste sa se vaccineze sau nu”

Valeriu Gheorghiţă- preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 of, a oferit vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută după Centrul Naţional de Stocare a Vaccinurilor, noi detalii importante privind campania națională de vaccinare.

Ar fi de remarcat, mai întâi, următoarele declarații: „doar o campanie de comunicare şi de informare corectă poate să livreze până la urmă o informaţie ştiinţifică, o informaţie validată, o informaţie din surse sigure şi doar printr-o bună informare fiecare persoană poate să decidă în final dacă doreşte să se vaccineze sau nu. Aş sublinia încă o dată aspectul legat de faptul că vaccinarea este gratuită, vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie, nu este condiţionată. Se vor folosi doar vaccinuri care vor primi autorizare de la Agenţia Europeană a Medicamentrului şi încă un deziderat important: siguranţa activităţilor de vaccinare reprezintă pentru noi prioritatea zero. Din acest punct de vedere, pregătim cu temeinicie şi cu maximă rigurozitate toată activitatea din cadrul campaniei de vaccinare. Înţelegem cât se poate de bine nevoia timpului scurt în care se desfăşoară evenimentele, dar, înainte de toate, este important să fim pregătiţi, aşa încât să putem face faţă acestei provocări fără precedent”.

În același context, dr Valeriu Gheorgiță a dat câteva explicații demne de luat în seamă:

Astăzi am vizitat Centrul Naţional de Stocare a Vaccinurilor, destinat utilizării în cele trei etape de vaccinare: în prima etapă – pentru lucrătorii din sistemul medical, în etapa a doua – pentru populaţia la risc, pentru personalul esenţial şi în ultima etapă – pentru populaţia generală. Este o facilitate pregătită să primească vaccinurile, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera autorizarea condiţionată de punere pe piaţă.

Pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze, doze care ulterior vor fi distribuite către spitalele de linia unu, spitalele care au intrat în prima linie împotriva COVID-19 în această pandemie. Din acest punct de vedere, în imediata zi care urmează după livrarea acestei prime tranşe, vaccinurile vor fi distribuite către aceste zece unităţi sanitare, ulterior, pe măsură ce calendarul de livrare va intra în funcţiune, vor fi distribuite către celelalte unităţi sanitare, unde sunt înfiinţate centre de vaccinare, începându-se efectiv activitatea de vaccinare conform strategiei.

Toată activitatea de vaccinare, după cum ştim, se va desfăşura în baza unui sistem de programare. Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare.

Personalul la risc, însemnând cei cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani, vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul Direcţiilor de Asistenţă Socială din cadrul consiliilor locale. Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare, iar populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare în această platformă unică, telefonic, individual, prin sistemul online sau, de asemenea, prin intermediul medicului de familie”.

foto: Guvernul Romaniei/ Facebook