Close Menu
  • Acasă
  • Despre noi
  • Legislativ
  • Medicamente
  • Sfatul specialistilor
  • Eveniment
  • Unde ne tratam

Subscribe to Updates

Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

What's Hot

ULTIMA ORA: Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguratilor fara sa fie necesara imprimarea retetei

19 iunie 2025

Top 5 mituri despre dezinfectanții din domeniul stomatologiei

18 iunie 2025

DE IMPACT: Proiectul-pilot „M.A.M.A.”, implementat in maternitatile administrate de Primaria Capitalei

18 iunie 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Despre noi
  • Contact
Facebook X (Twitter) Instagram
Contact
  • Acasă
  • Despre noi
  • Legislativ
  • Medicamente
  • Sfatul specialistilor
  • Eveniment
  • Unde ne tratam
Prima pagină » Violenta asupra copiilor risca sa escaladeze. Peste jumatate dintre abuzurile sexuale asupra copilului raman nesolutionate. Aproape 900 de copii sub 1 an abuzati in 2020
Eveniment

Violenta asupra copiilor risca sa escaladeze. Peste jumatate dintre abuzurile sexuale asupra copilului raman nesolutionate. Aproape 900 de copii sub 1 an abuzati in 2020

By Medical News2 martie 2021Updated:8 iunie 2025Niciun comentariu6 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
CopilBatut
CopilBatut
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

M. și B. sunt frați. Au crescut într-un mediu marcat de violență, dar fiecare a dezvoltat traume proprii. M. s-a mutat cu mama într-un centru de tip mama și copilul, pentru a scăpa de un tată violent. B. a rămas acasă, alături de tată. După puțină vreme, mama s-a întors și ea acasă, cu M., lângă tatăl abuziv. Pentru a-și putea confrunta fricile, M. a dezvoltat scenarii întregi, în care își repartiza un rol de salvator. B. a început să consume substanțe interzise, a devenit violent cu ceilalți și a fost internat de câteva ori. Ambii frați sunt în terapie la „Salvați Copiii”.

Statistici. Cifre. Dincolo de ele, însă, dincolo d etabele și constatări, sunt drame. Adesea prefăcute în tragedii fără seamăn. Unele marcând pe viață un copil, o familie, altele… bâgând în mormânt vieți nevinovate. Se întâmplă lângă noi. Sub tăcerea unora și prejudecata altora, dincolo de peretele dintre apartamente unde, uneori… nici nu bănuim ce nenorociri se pot întâmpla…

CITIȚI și LUAȚI AMINTE!

În perioada ianuarie-septembrie 2020 au fost înregistrate 10.656 desesizări de violență și abuz asupra copilului, dintre care 9.652 s-au petrecut în cadrul familiei. Totuși, doar în cazul a 1.092 de abuzuri s-a inițiat urmărirea penală a agresorului, alte 4.340 de sesizări fiind în lucru, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Organizația Salvați Copiii România avertizează că restricțiile sociale impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 au dus la situații suplimentare de marginalizare și abuz: din datele disponibile pentru primul semestru al anului 2020, au fost depuse la poliție 329 de plângeri privind violul asupra minorilor (date IGPR).

În afara cazurilor de abuz care au avut loc în familie în ianuarie-septembrie 2020, alte 55 de cazuri au fost înregistrate în asistența maternală, 83 de cazuri în cadrul serviciilor rezidențiale, 71 în unitățile de învățământ, 24 în alte instituții și 771 în alte locații, potrivit Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții – www.andpdca.gov.ro.

Cu toate acestea, cazurile oficiale nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a atras atenția asupra necesității unor anchete derulate cu celeritate și protejând minorii de retrăirea traumelor abuzului:

“Din păcate, am fost martorii unor cazuri extrem de grave de abuz, în care abuzatorul nu doar că nu a fost pedepsit, dar copilul-victimă a fost forțat să retrăiască trauma, prin expunerea publică. Cazul magistratului care a lăsat în arest la domiciliu un abuzator extrem de periculos, motivând că nu au existat proteste sociale și în presă, este doar un exemplu de atitudine care face ca victima să fie expusă unor traume pe termen lung”.

IMPORTANT: În ceea ce privește distribuția pe vârstă a cazurilor de abuz și violență (abuz fizic, abuz emoțional, abuz sexual, neglijare, exploatare prin muncă, exploatare sexuală, exploatare pentru comitere de infracțiuni) asupra copiilor, datele arată că sunt:

  • 891 de copii sub un an
  • 933 de copii între 1-2 ani
  • 1.831 de copii între 3-6 ani
  • 1.683 de copii între 6-9 ani
  • 3.334 de copii între 10-13 ani
  • 3.034 de copii între 14-17 ani
  • 50 de copii între 17-18 ani.

MAI MULT DE JUMĂTATE DINTRE DOSARELE CU PEDOFILI RĂMASE NESOLUŢIONATE

În pofida gravității și a traumelor pe termen lung, peste jumătate dintre cazurile de abuz sexual asupra minorilor rămân nesoluționate. Din informațiile furnizate de Parchetul General, în 2018 erau 4.268 de cazuri pe rolul parchetelor, dintre care:

  • 1.634 de spețe soluționate până la finalul anului
  • 2.390 de cazuri rămase nerezolvate până la finalul perioadei
  • 196 de dosare rămase cu autor neidentificat.

În anul 2019, dintre cele 4.830 de dosare de soluționat pe rolul parchetelor:

  • 1.793 de cazuri soluționate până la finalul anului
  • 2.504 dintre cazuri rămase nesoluționate la sfârșit de an
  • 206 cazuri rămase cu autor neidentificat.

În primul semestru al anului 2020, au fost înregistrate 3.840 de dosare pe rolul parchetelor, dintre care:

  • 873 de spețe soluționate până la finalul perioadei
  • 2.598 de cazuri rămase nesoluționate la finalul primului semestru
  • 219 cazuri rămase cu autor neidentificat.

DATE DE CONTEXT:

Analiza sistemului de identificare și referire a abuzului în cazul copiilor cu vârsta sub 11 ani – Cercetare socială calitativă (2018, Salvați Copiii) arată că:

  • Nu sunt sesizate formele ușoare de abuz fizic și majoritatea formelor de abuz emoțional.
  • Există o toleranță socială crescută față de abuzul fizic ușor (pălmuire, tras de urechi, tras de păr) și față de abuzul emoțional (umilire, adresare de cuvinte vulgare), ceea ce face ca aceste fapte, dacă au loc în cadrul familiei, să nu fie reclamate, chiar în contextul în care o terță persoană are cunoștință de ele. De altfel, abuzul fizic ușor și abuzul emoțional tind să fie tolerate social, nefiind reclamate chiar dacă se manifestă în contexte sociale / spații publice sau, mai mult, pot apărea ”justificări educaționale” ale violenței, abuzul fizic, în special cel ușor, fiind privit ca un mod de a îndrepta comportamente nedorite ale copilului.
  • În cazul copiilor mici, toleranța față de abuz este mai scăzută, mai ales față de abuzul fizic (”este greu să accepți că un bebeluș este bătut, este greu să crezi că a fost vina lui, nu poate să fi fost vina lui”), în cazul copiilor peste 5-6 ani toleranța socială crește, apar repere culturale care justifică abuzul, modele educaționale bazate pe abuz, conceptul de vină (”copilul devine culpabil pentru acțiunile lui”). Astfel, copilul mai mare ”sigur a făcut ceva” și ”unde dă mama crește”.
  • Abuzul fizic ușor și abuzul emoțional nu sunt, în unele cazuri, identificate ca atare (cu atât mai puțin referite) nici de către unele categorii de specialiști care vin, la un prim nivel, în contact cu copii: cadre didactice, consilieri școlari, medici etc. Dacă copilul ”nu pare afectat”, ”pare fericit” sau ”nu se plânge el, personal”, aceste forme de abuz nu sunt considerate ”suficient de grave” pentru a fi referite instituțiilor de protecție a copilului.
  • Spre exemplu, nici un cadru didactic care a menționat că a văzut cum un copil este pălmuit sau tras de urechi de către părinte / părinți, nu a referit cazul, însă au încercat ”să compenseze”, ”să mângâie copilul”, pentru ca acesta să ”găsească în școală o oază de liniște”.

foto: ziare.com

abuz asupra copilului familie violenta
Medical News
  • Website

Related Posts

INEDIT DAR NECESAR: Spirometrii pentru sute de cetateni la Catedrala Mitropolitana Sibiu

29 mai 2025

📢 Curs de recoltare a probelor biologice organizat de Asociația „Succes în Educație și Sport” pentru viitorii profesioniști din domeniul medical

24 mai 2025

Chirurgia viitorului, acum. CLERU15 – Congres International de chirurgie robotica urologica la Sibiu

16 mai 2025

Comments are closed.

NEWS Medical

NEWS Medical vrea să aducă la un loc medici și pacienți, să ofere celor interesați sfaturi utile din partea unor specialiști, să prezinte investițiile din domeniu și noutățile legislative și, nu în ultimul rând, cele două sisteme de sănătate, cel de stat și cel privat.

Încă de la început ne-am propus să TRATĂM DOAR ȘTIRILE IMPORTANTE și asta vrem să facem și de acum încolo.

Pentru servicii de publicitate și de consultanță în mass-media, marketing, comunicare și publicitate ne puteți contacta la email: office@reusitabusiness.ro

Parteneri media
prahova medicala
reusita logo
bucuresti business logo
phb logo

Implant dentar

Recomandarea noastra
curs de prim ajutor
Top citite
Medicamente

ULTIMA ORA: Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguratilor fara sa fie necesara imprimarea retetei

By Medical News19 iunie 20250

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) informează asigurații că pot ridica medicamentele de la…

Top 5 mituri despre dezinfectanții din domeniul stomatologiei

18 iunie 2025

DE IMPACT: Proiectul-pilot „M.A.M.A.”, implementat in maternitatile administrate de Primaria Capitalei

18 iunie 2025

Faunus Plant în topul inovației: Colagenus 500ml Votat Produsul AnuluiⓇ 2025

16 iunie 2025
Cele mai noi

ULTIMA ORA: Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguratilor fara sa fie necesara imprimarea retetei

19 iunie 2025

Top 5 mituri despre dezinfectanții din domeniul stomatologiei

18 iunie 2025

DE IMPACT: Proiectul-pilot „M.A.M.A.”, implementat in maternitatile administrate de Primaria Capitalei

18 iunie 2025

Faunus Plant în topul inovației: Colagenus 500ml Votat Produsul AnuluiⓇ 2025

16 iunie 2025
Demo
08062025144158A
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Parteneri

  • București Business
  • Ardeal Business
  • Brașov Business
  • Constanța Business
  • Craiova Business
  • Iași Business
  • Prahova Business

Parteneri

  • Teo Smile
  • Teo Smile Blog
  • Stoma 24
  • Prahova Medicala
  • Primar PH
  • Teo Smile Kids
  • Fotbal Prahovean

Parteneri

  • 10 Travel
  • Gold Travel
  • Locații de Top
  • Construcții Smart
  • 24 Cars
  • Reușita TV

Subscribe

Abonează-te pentru a primi cele mai noi știri

© 2025 NewsMedical By Reusita Business Group. Toate drepturile rezervate.
  • Politică de confidențialitate
  • Termeni și condiții
  • Publicitate
  • Contact

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.