Extinderea procedurilor de fertilitate a dus la o creștere mare a numărului de nașteri de gemeni la nivel mondial, fără precedent în istorie, precum și aducerea pe lume a copiilor la vârste înaintate, arată un studiu publicat în revista Human Reproduction, citat de AFP.
Astfel, s-a constatat că în ultimii ani a crescut simțitor numărul de nașteri gemelare la nivel mondial. Practic, s-a ajuns la o medie de… peste 1,6 milioane de perechi de gemeni, ceea ce înseamnă unul din 40 de nou-născuți. Rata gemenilor a crescut cu o treime după 1980.
Medicii spun, însă, că acest lucru provoacă îngrijorare întrucât mulți sunt subponderali, născuți prematur, cu complicații și risc ridicat de mortalitate comparativ cu ceilalț bebeluși. Cei mai mulți sunt proveniți din ovule diferite, în timp ce gemenii identici se mențin la o rată constantă, de patru nașteri/1.000 de nașteri.
IMPORTANT: Autorii studiului, Gilles Pison şi Christiaan Monden de la Universitatea Oxford şi Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Ţările de Jos, au exploatat toate datele disponibile pentru a estima rata de nașteri gemelare în diferite ţări din întreaga lume şi au descris schimbările survenite pe parcursul a trei decenii, comparând perioadele 1980-1985 cu 2010-2015.
Din 3,2 milioane de gemeni născuţi anual, câte 1,3 milioane vin pe lume în Africa și Asia, respectv 650.000 de perechi pe fiecare dn cele două continente. Motivul princiipal pentru numărul mare al gemenlor din Asia este că aici locuiesc 60% din oameni.
Numărul mare de gemeni din Africa, unde trăiește 17% din populaţie, se explică prin rata ridicată a natalității.
Ținând de acest subiect- al înmulțirii nașterilor gemelare în ultimii ani, rămâne celebru cazul unei tinere britanice care, la doar 28 de ani, a adus pe lume două perechi de gemeni. Copiii s-au născut la numai 11 luni distanță. Pe 14 septembrie 2017 a născut două fetițe gemene, iar după aceea doi băieței…
*** Ce spun specialiștii?
Oricât de atractivă și eficientă poate suna o sarcină multiplă, pot exista riscuri semnificative asociate cu conceperea, naşterea și creșterea mai multor copii.
Există două tipuri de gemeni: identici și diferiți. Gemenii identici (sau monozigoți) apar atunci când se divide un singur ovul fertilizat (mono = unul, zigot = ou fertilizat). Embrionii care rezultă sunt de același sex si sunt identici din punct de vedere genetic. Cele mai multe sarcini sunt de gemeni, dar foarte rar, pot rezulta și tripleți. Gemenii monozigoți împart placenta și un număr mic de astfel de gemeni împart chiar și sacul amniotic. Gemenii diferiți se formează atunci când ovule separate sunt fecundate de spermatozoizi separați. Atunci când sunt doi embrioni gemenii sunt dizigoți (di = doi), iar când sunt trei embrioni, trizigoți (tri = trei). Acești gemeni nu sunt identici genetic, și pot avea același sex sau pot fi de sex diferit. Acesta este tipul de sarcină multiplă care rezultă, de cele mai multe ori, în urma tratamentelor de infertilitate și a procedurilor de reproducere asistată.
În mod normal, gemenii apar în aproximativ una din 250 de sarcini, tripleții în aproximativ una din 10.000 de sarcini, iar cvadrupleții în aproximativ una din 700.000 de sarcini.
Principalul factor care crește șansele de a avea o sarcină multiplă este utilizarea de tratamente de infertilitate, dar există și alți factori.
foto: ziare.com