Zambetul- un salut universal, un… soi de „medicament” sau… „grai”

Zâmbiți, vă rog!

1. Zâmbetul este uman . Ceea ce ne diferențiază pe noi oamenii de animale este si faptul ca putem zâmbi. Nu învățăm să zâmbim, ci ne naștem cu această abilitate. Studiile au arătat că bebelușii pot schița primul lor zâmbet chiar la numai două ore după ce au venit pe lume. De cele mai multe ori la auzul glasului mamei…

Zâmbetul este una dintre cele mai folosite expresii faciale de către oameni. Gelotologia este știinta care se ocupă cu studiul zâmbetului și al efectelor sale asupra trupului și a minții.

2. Zâmbim in diverse moduri. Atunci când ridicăm colțurile buzelor nu exprimăm doar fericire. Prin intermediul zâmbetelor ne exprimam de fapt, în diverse situații sociale. De exemplu, oamenii pot folosi zâmbetul în loc de salut sau pot să folosească alte moduri de a zâmbi pentru a arăta că sunt de acord cu opinia unei alte persoane. Zâmbetul poate sugera de asemenea ironia. Totuși, cel mai des, prin zâmbet ne arătîm starea de bine, încântarea și disponibilitatea față de ceilalti.

3. Zâmbetul aduce beneficii organismului 
De câte ori te incrunți folosești 43 de mușchi faciali, în timp ce zâmbetul folosește doar 17 mușchi. Studiile arată că o stare de seninătate constantă reduce tensiunea arterială. Adaugă acestei stări și un râs sănătos care îți va stimula mușchii abdominali, mușchiul diafragma și inima. Oamenii de știintă au arătat că râsul ajută la intensificarea arderilor cu pană la 20 la sută.

Potrivit esteticienilor, există 19 tipuri diferite de expresii faciale ale zâmbetului, care exprimă 19 sentimente diferite.

4. Femeile zâmbesc mai mult. Femeile zâmbesc mai mult decât bărbații. In medie, o femeie zâmbește de 62 de ori pe zi, in timp ce un bărbat zâmbește doar de 8 ori pe zi. Diferența nu mai este la fel de mare atunci când femeile si bărbații lucrează in același loc, au arătat cercetători de la Universitatea Yale. Explicația poate fi aceea că fiecare loc de muncă are anumite standarde in ceea ce privește zâmbetul, acesta fiind urmat de către toți angajații, indiferent de gen.

5. Zâmbetul asigură o viață mai lungă. Oamenii care exprimă mai tot timpul o stare de fericire – zâmbareții au o speranță de viață mai mare, in medie aceasta prelungindu-se cu o decadă.

6. Zâmbetul, cel mai bun „make-up”. Persoanele care zâmbesc sunt considerate mai frumoase. O persoană care zâmbește mult și din suflet, este considerată a fi mai plăcută, mai sinceră, astfel este mai ușor acceptată în comunități. Chiar și bebelușii au o preferință pentru oamenii care le zâmbesc.

7. O căsătorie fericită, cu ajutorul zâmbetelor. Oamenii surâzători vor fi mult mai fericiți chiar si în căsniciile lor. Explicația este aceea că oamenii pozitivi iși pot exprima emoțiile cu mult mai mare ușurință, ceea ce îi ajută să treaca mai ușor peste divergențe. In acelasi timp, aceștia atrag în jurul lor oameni mai fericiți iar împreună formeazaă parteneriate solide.

8. Surâsul invinge răceala. Ori de câte ori zâmbim, stimulăm producția de anticorpi si celule albe care ajută sistemul nostru imunitar. Zâmbetul este deci, cea mai bună metodă pentru a tine la distantă racelile.

9. Zâmbetul se ia. Un experiment desfășurat in Suedia a arătat că oamenilor le este foarte dificil sa iși mențină starea de încordare facială atunci când alte persoane zâmbesc în jurul lor. Colțurile buzelor incep să se ridice fară ca noi să băgăm de seamă atunci când suntem inconjurați de o atmosferă pozitivă, plină de zâmbete. Zâmbește și lumea va zambi odată cu tine!

10. Zâmbetul te ajută profesional. Cu cât zambești mai mult, cu atât pari mai increzatoare iar acest sentiment vă aduce cu sine si aprecierea celorlalți. Zâmbește pentru a invoca și increderea în propriile puteri și în propriul farmec, care sunt atât de mult apreciate  în societatea noastră concurentială.

11. Păstrează-ți pozitivitatea zâmbind. Incearca acest test. Zâmbește și apoi incearca să te gândești la ceva negativ fără să îți pierzi zâmbetul. Vei vedea cât de dificil îți este să gândești negativ. Aceasta pentru că, atunci când zâmbim transmitem un fel de mesaj către corpul nostru care ii spune: “Viața este frumoasă!” . Așa ca, stai departe de depresii, griji și stres, surâzând.

12. Zâmbetul face lumea mai bună. Zâmbetul este un canal invizibil care ne unește pe toți. Intelepciunea oamenilor pornește din inimă insă rămasă acolo, ar fi utilă doar pentru noi inșine. Pentru că acea intețepciune să transforme lumea intr-un loc mai bun, ea este exprimată prin intermediul zâmbetului. Zâmbetul este simbol al deschiderii noastre către ceilalți.

13. Zâmbetul reflectă grija noastră față de ceilalti. Zâmbetul reflectă bunătatea noastră și deschiderea pe care o avem față de ceilalți. Când ne incruntăm, ne strângem buzele, ne ascundem dinții, în felul acesta transmitem către ceilalți un mesaj ferm: „Nu vreau să am de-a face cu voi”, „Nu vreau să mă deschid”. Dar atunci când zâmbim din inimă, le spunem oamenilor: „Da, vreau să vă cunosc, vreau să vă impărtașesc trairile mele”. Zâmbetul este ca o fereastră către sufletul vostru. In felul acesta, oamenii pot vedea că sunteti o persoana bună, grijulie si deschisă. Așadar pentru sănătatea noastră dar și a celor din preajma noastră merită să zâmbim cât mai mult și mai des . Ș-apoi zâmbetul este mereu la dispoziția noastră, este  fericirea poziționată chiar sub nasul nostru, dar , este foarte important să  vină de-acolo din  interiorul /sufletul fiecaruia. Rămânem cu idea că zâmbetul face lumea mai bună. 

Zâmbetul poate să reducă presiunea din sânge.

Așadar, zâmbiți! Se spune că „zâmbetul deschide fereastra sufletului”!

“Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău” – Tom Wilson. Unul dintre cele mai frumoase citate despre zâmbet pe care trebuie să îl citești în fiecare zi pentru a te bucura mai mult de experiențele pe care le trăiești. Lasă-ți chipul să zâmbească mai mult și luminează-i pe cei din jur cu fericirea ta.

Nu-i puțin lucru: zâmbetul este considerat un salut universal în întreaga lume și este una dintre cele mai apreciate forme de adresare?

foto: Facebook