Situatie critica la un spital din Bucuresti! ANCHETA de amploare pentru acuzatii in cazul decesului a 20 de pacienti!

Ministerul Sănătății anunță că trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București, după ce, atenție, potrivit unor informații care au creat o adevărată tevatură internă, cca 20 de persoane internate la Terapie Intensivă ar fi murit ca urmare a administrării incorecte a unui medicament.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au primit o sesizare cu privire la moartea suspectă unor pacienţi internaţi pe secţia ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Sesizările, făcute de directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. Pantelimon”, se referă și la împiedicarea exercitării atribuțiilor sale în cadrul spitalului.

În cursul zilei de AZI, 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie (prin urmare acum câteva zile!), în cadrul secției ATI ar fi decedat nu mai puțin de 20 de pacienți. Există bănuiala că nenorocire ar fi fost provocată de administrarea incorectă a unui medicament.

Drept consecință, conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate.

De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații extrem grave legate de siguranța și viața pacienților.

În reclamație au fost puse în lumină informații referitoare la o presupusă reducere a dozei de noradrenalină în cazul unor pacienți, ceea ce ar fi putut provoca decesul a 20 de oameni în ultimele zile, cee ace, de la sine, induce prezentarea unei situații teribile care trebuie cercetată cu celeritate.

Comunicatul Ministerului de resort: „În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.

Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.

Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate”.

Întrebat într-o interventie televizată,azi, dacă 20 de decese în trei zile este un număr neobişnuit de mare, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a răspuns: „Este un număr, chiar şi pentru o Secţie de Terapie Intensivă, un număr neobişnuit de mare, trebuie să vedem care au fost cauzele deceselor, dacă este vreo culpă medicală. Eu nu vreau să ajungem într-o astfel de situaţie în care o reclamaţie neasumată, nedând nume, a unui asistent medical constituie un element de acuzare pentru medici. Nu este corect. Corpul medical, medicii îşi fac datoria în spitalele din Bucureşti, România, şi nu cred că putem să tragem concluzii pripite în urma unei afirmaţii neverificate”. În opinia oficilaului, nu este vorba despre o acuzaţie asumată.